Malafide hondenhandelaren horen vanmiddag hun straf: hoe zat het ook alweer?

Gevangenisstraffen van tien en vijf maanden eiste officier van justitie Gerben Wilbrink twee weken geleden tegen twee illegale hondenhandelaren uit Drachten (21) en Leeuwarden (26). Zij horen vandaag (donderdag) of ze de gevangenis in gaan.

Wat is er gebeurd?

De jongste verdachte haalde eind 2016 het nieuws omdat de politie in een loods, die hij huurde aan de Grândyk in Holwerd, negen pups en zestien volwassen honden aantrof in hun eigen uitwerpselen. In een vriezer vonden de agenten 23 dode honden en vier dode konijnen.

Schuilnaam

Tien kopers hadden aangifte tegen de illegale handelaar gedaan. Ook waren er meerdere meldingen over verdachte handel binnengekomen. De handelaar, die de honden op Marktplaats aanbood onder een schuilnaam - bleek geen vergunning te hebben en eigendomspapieren waren vervalst.

Illegale puppyhandel Holwerd: 'Ze was vies en zat onder de urine'
Lees verder

Een groot deel van de pups kwam uit Hongarije en was daar onder slechte omstandigheden gefokt. Ze bleken vaak niet ingeënt. Meerdere puppy's stierven kort na de verkoop aan parvo.

Schadevergoeding

Tijdens het onderzoek kwam ook de ex-vriend van de verdachte in beeld. Hij was volgens het Openbaar Ministerie bij zeker vier van de tien aangiftes medeplichtig. Het stel woonde eerst samen in Leeuwarden en later in Kollum. Tijdens de zitting bekenden de verdachten de meeste feiten, al benadrukte de Drachtster dat zijn rol heel beperkt was.

Officier Wilbrink wil dat de mannen het genoten voordeel - 2400 voor de Leeuwarder en 5400 voor de Drachtster - terugbetalen. Ook eiste hij tegen beiden voorwaardelijke celstraffen van respectievelijk drie en vijf maanden. De gedupeerde klanten claimen duizenden euro’s aan schadevergoeding.

Gebruikers van de app klikken hier voor de tijdlijn.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement