Makkingaster Jan Huitema (VVD) stemt in Straatsburg tegen 'zooitje' met kloktijden

Een meerderheid van het Europees Parlement wil per 2021 een einde maken aan het halfjaarlijkse verzetten van de klok. VVD-parlementariër Jan Huitema stemde dinsdagmiddag tegen.

,,We hebben wel andere dingen aan ons hoofd’’, vindt de Makkingaster. ,,Wat mij betreft veranderen we pas iets als het bewezen beter is en als de hele EU meedoet. Anders wordt het een zooitje.’’

Lees ook: Friezen willen één tijd, maar welke?

De stemming in het Europees parlement leidde tot verdeeldheid. Tweederde was voor. D66’er Gerben-Jan Gerbrandy stemde net als Huitema tegen het voorstel. ,,En nu maar hopen dat de lidstaten deze gordiaanse knoop niet loskrijgen en dat alles bij het oude blijft’’, twitterde hij na afloop.

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) is juist bijzonder gelukkig. ,,Dit is winst voor de gezondheid van de inwoners van de EU’’, vindt ze. ,,Wetenschappers hebben aangetoond dat ons bioritme van slag raakt van het klok verzetten. Het is ooit ingevoerd om energie te besparen maar dat resultaat is niet aangetoond.”

Lees ook: Slaaponderzoeker pleit voor wintertijd: 'Kinderen vier maanden in donker naar school moeten we niet willen'

De EU-lidstaten mogen zelf bepalen of permanent op zomer- of wintertijd overschakelen. Het parlement heeft een uitstelclausule aangenomen om te voorkomen dat een lappendeken aan verschillende tijden ontstaat.

De Europese Commissie had in september voorgesteld al dit jaar te stoppen met de verplichte zomer- en wintertijdregeling. Dat bleek te kort dag. De meeste EU-landen, ook Nederland, hebben meer tijd nodig om de bevolking, het bedrijfsleven en belanghebbenden te raadplegen.

Lees ook: Wetenschappers waarschuwen: Hele jaar zomertijd maakt ons ziek

Uit een recente peiling blijkt dat 24 procent van de Nederlanders het liever bij het oude laat, terwijl 41 procent voor wintertijd en 27 procent voor zomertijd kiest. Het kabinet en veel belangenorganisaties vinden het vooral belangrijk dat Nederland in de pas blijft lopen met de buurlanden.

Lees ook: O, o Den Haag: De Friezen leefden met twee klokken

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Klok verzetten