Machtsstrijd rond nieuwe bisschop

Het geruchtencircuit over de nieuwe bisschop voor Groningen-Leeuwarden draait op volle toeren. De nuntius (pauselijke ambassadeur) zou er nog niet uit zijn.

In het najaar wordt de naam van de nieuwe bisschop bekend en rond Kerstmis volgt de installatie in de kathedraal in Groningen, zo was de verwachting ruim een halfjaar geleden. Die planning wordt niet gehaald, zo klinkt het nu in de katholieke wandelgangen.

Sede vacante

Sinds begin maart, toen bekend werd dat Gerard de Korte de nieuwe bisschop van Den Bosch zou worden, is de zetel van het noordelijk bisdom onbezet – ‘sede vacante’ heet die toestand formeel. Direct werd het proces om een opvolger te vinden, in gang gezet.

Het kapittel stelde dit voorjaar de gebruikelijke terna op, een lijst met drie kandidaten. De Nederlandse bisschoppenconferentie kan daarna namen toevoegen, net als individuele bisschoppen. Aan de hand van die suggesties zou nuntius Aldo Cavalli in Den Haag een voordracht doen.

Als gevolg van ,,een machtsstrijd’’ zou Cavalli er nog niet uit zijn , aldus ingewijden. Terwijl het kapittel iemand met dezelfde stijl als De Korte wil, zou aartsbisschop Wim Eijk een eigen kandidaat naar voren schuiven, die op zijn veel striktere lijn zit. Het zou gaan om een van zijn hulpbisschoppen, Herman Woorts.

Eigen website

De Korte zelf sprak de verwachting uit dat hij in Groningen zou worden opgevolgd door iemand die ,,de lijn van de communicatieve, gastvrije, hartelijke, open kerk voortzet’’. Want zijn ‘promotie’ naar het grootste bisdom kon je immers zien ,,als een teken van waardering van de kerk of paus Franciscus’’.

Op de terna, waar Eijk niets van zou moeten hebben, zou onder andere de naam staan van priester Ad van der Helm, pastoor in Den Haag. Dat hij communicatief is, blijkt alleen al uit het feit dat hij als een van de weinige pastores een eigen website heeft, www.advanderhelm.nl , waarop hij veel deelt.

Stuitend en laakbaar gedrag

Woorts, in 2010 door Eijk bisschop gewijd, is van andere snit. Hij zette net als collega-hulpbisschop Ted Hoogenboom in 2010 zijn handtekening onder de zogenaamde dolkstootbrief van Eijk aan het bisschoppencollege. De drie verweten De Korte daarin ‘stuitend’ en ‘laakbaar’ gedrag.

De naam van Hoogenboom werd ook al genoemd voor de vacante bisschopszetel, maar Eijk zou hem in zijn krimpende bisdom willen houden om zijn juridische kennis. De Korte was ook hulpbisschop in Utrecht, toen Eijk in 2008 aartsbisschop werd. Die wilde van hem af en promoveerde hem al snel weg naar het noordelijk bisdom.

De nuntius zou met vragenlijsten nog informatie aan het verzamelen zijn, terwijl er door de verschillende kampen intussen gelobbyd wordt. Als Cavalli eruit is, gaat zijn aanbeveling naar de Congregatie voor de bisschoppen in Rome. Dan kan het snel gaan, want de paus neemt in de regel de voordracht over.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct