Maarten van der Weijden vertrokken uit Zwettehaven voor Elfstedenzwemtocht

Elfstedentocht Van der Weijden voor goede doel ANP

Maarten van der Weijden is zaterdag om 4:30 uur begonnen aan zijn Elfstedenzwemtocht van bijna 200 kilometer, waarmee hij geld inzamelt voor kankeronderzoek. Hij ging onder begeleiding van muziek van David Bowie ('Space Oddity') het water in bij de Zwettehaven.

Het is de bedoeling dat hij maandagavond finisht. Zijn aankomst in de Prinsentuin in Leeuwarden wordt live op de televisie uitgezonden.

Mensen die een stukje met Van der Weijden mee zouden zwemmen om zo via sponsoren ook geld op te halen, mogen niet meezwemmen. De waterkwaliteit is zo slecht, dat de zogeheten Cityswims zijn afgelast . Van der Weijden zelf zei vrijdag: ,,Ik realiseer mij dat de kans groot is dat ik bijvoorbeeld een buikgriep oploop. Maar dat risico kan ik voor mijzelf nemen''.

Het programma van de festiviteiten tijdens Van der Weijdens doorkomst in de elf steden is vanwege de afgelasting van de Cityswims aangepast.

De olympiër laat in elke stad vanuit het water zijn kaart afstempelen. De laatste stempel ontvangt hij van minister-president Mark Rutte. Daarna is er een huldiging op he Oldehoofsterkerkhof met optredens van Ilse DeLange en Frans Bauer .

Van der Weijden is van plan om drie dagen achter elkaar in het water te blijven. Voor een powernap kan hij op een waterbed worden gelegd .

De tocht is te volgen via een livestream op het YouTube-kanaal van de NOS en in ons liveblog .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland