Maandagavond première tv-documentaire 'De razziawedstrijd'

Maandagavond vindt op Fox Sports 1 de tv-première plaats van de documentaire ‘De razziawedstrijd’. Deze 22 minuten durende documentaire is gebaseerd op het boek 21 man, geschreven door LC-sportjournalist Peter van der Meeren.

Hij deed voor zijn boek onderzoek naar de voetbalwedstrijd tussen de elftallen van de districten Noord en West, die gespeeld werd in Sneek op 21 mei 1944. Tijdens deze ontmoeting, die door ongeveer 10.000 mensen werd bezocht, voerden de Duitsers een razzia uit, met als doel mannen op te pakken voor de Arbeitseinsatz.

Opgepakt

Tientallen mannen wisten te ontkomen door zich te verstoppen op en onder de tribune van Sportpark Leeuwarderweg. Heerenveen-vedette Abe Lenstra en diens clubgenoot Frans Wuijts (zij speelden mee met Noord) gaven na de wedstrijd hun spelerskoffertje mee aan vrienden, die daarmee ongehinderd langs de controleposten kwamen. De voetballers zelf werden, net als de muzikanten en de terreinmedewerkers, ongemoeid gelaten door de nazi’s.

Uiteindelijk werden 21 mannen opgepakt en naar de Leeuwarder gevangenis gebracht. Vier van hen gingen op transport naar Kamp Amersfoort om verder te worden vervoerd naar de oorlogsindustrie in Duitsland. Twee mannen zijn aan de gevolgen van hun verblijf in Duitse concentratiekampen overleden: Willem Rienstra uit Hommerts en Johannes Bakker uit Sneek. Bakker werd bij de voetbalwedstrijd opgepakt toen zijn vriendin drie maanden zwanger was van hun eerste kind. De zoon werd in november 1944 geboren; vader Johannes overleed twee maanden later.

Documentaire

De tv-documentaire ‘De razziawedstrijd’ is in opdracht van betaalzender Fox Sports gemaakt door SC Heerenveen Media. Er zijn onder andere opnames gemaakt van de herdenkingswedstrijd die 75 jaar na de gebeurtenis in Sneek is gespeeld en waarin Michel Vlap (ex-Heerenveen, nu Anderlecht) meespeelde.

Lees ook | Tranen en solidariteit bij herdenkingswedstrijd Sneek: 'God, dat ik hem nooit gekend heb...'

De documentaire wordt maandagavond meteen na dodenherdenking voor de eerste keer uitgezonden, vanaf 20.03 uur. Er staan de komende dagen diverse herhalingen gepland.

Het boek 21 man is door Peter van der Meeren uitgebracht zonder winstoogmerk. Van de opbrengst zou deze maand een herdenkingsplaquette worden onthuld, maar dat is vanwege de uitbraak van het coronavirus uitgesteld tot nader order. Van de eerste druk (2000 exemplaren) zijn momenteel nog zo’n 40 te koop (www.boek21man.nl). De LC-verslaggever kwam vorige maand met een bescheiden vervolg: 21 man-Naschrift.