Maandag mogen 57.000 Friese kinderen weer naar de basisschool. Voor 100.000 jongeren verandert er niks: voortgezet onderwijs, mbo, hbo en ‘uni’ blijven dicht.

Scholen, van voortgezet onderwijs tot en met universiteit, maken zich zorgen. Maar ook wethouders van gemeenten als Heerenveen en Harlingen trekken aan de bel. Ze vragen het rijk om een nationaal actieplan om kinderen en jongeren nieuw perspectief te bieden.

Wethouder Jelle Zoetendal tekende de oproep namens de gemeente Heerenveen. ,,We zien steeds dat er weer zoveel miljard naar het bedrijfsleven gaat, maar we missen een boodschap aan onze kinderen en jongeren. Wat is hun perspectief?’’

Oproep

De oproep ligt vandaag in het hele land op tafel bij burgemeesters en wethouders. Zoetendal hoopt dat zoveel mogelijk gemeenten het verzoek steunen. Kinderen en jongeren bevinden zich ‘in een crisis waarvan we de impact en consequenties op langere termijn niet mogen onderschatten’, zo staat in de brief.

De situatie van kinderen en jongeren is door de lockdown gestaag verslechterd, stellen de wethouders jeugdzaken van inmiddels zo’n twintig kleine en middelgrote gemeenten. Het initiatief van de oproep aan het rijk komt uit Barendrecht. De ondertekenaars vinden dat de jeugd net zoveel aandacht moet krijgen als het bedrijfsleven.

Dat betekent dat er meer nodig is dan het heropenen van scholen. De wethouders roepen het kabinet op om binnen vier maanden met voorstellen te komen die ‘opgelopen achterstanden herstellen’ en een ‘kansrijk, veilig en gezond opgroeien waarborgen’.

Goed nieuws?

Het besluit dat de basisscholen 8 februari weer opengaan, is goed nieuws – voor een deel van de bevolking. Friesland telt 57.000 leerlingen in het basisonderwijs. Doordat die weer naar school kunnen – en deels ook weer naar de kinderopvang – ontstaat er voor hun ouders ook weer meer ruimte om aan het werk te gaan.

Maar Friesland telt ook zo’n 40.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs, 25.000 studenten in het mbo, 26.000 in het hbo en duizenden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Opgeteld circa 100.000 jongeren, die dit school- en studiejaar voor een belangrijk deel zijn aangewezen op online lessen en colleges. Zij maken zich zorgen over studieresultaten, toetsen en examens.

Toch, zegt Koen Vos, maakt hij zich over mogelijke leerachterstanden niet zo druk. ,,Wij doen vooral verwoede pogingen om op een goede manier contact te houden met onze studenten’’, zegt de practor ‘brede vorming’ van ROC Friese Poort.

In een nagenoeg leeg onderwijsgebouw in Sneek noemt Vos initiatieven op die moeten voorkomen dat studenten vereenzamen. ,,Want eenzaamheid komt voor. Niet iedereen slaat zich hier even goed doorheen. We willen mensen prikkelen in actie te komen, bijvoorbeeld door ze contact met elkaar te laten opnemen.’’

Voorkom eenzaamheid

Het idee is dat studenten een willekeurig nummer uit hun adressenbestand bellen. ,,Degene die opneemt is waarschijnlijk even eenzaam als jij. We zorgen ervoor dat studenten handvatten krijgen om zo’n gesprek te voeren, met dobbelstenen en vragen die daar bij horen.’’

Mbo’ers moeten niet ‘als kleuters’ worden behandeld, vindt Vos. ,,School is niet de wachtkamer van de samenleving. Het gaat om nú! Jongeren kunnen heel goed nadenken, daar spreek ik ze ook op aan. Wie heeft jouw hulp nu nodig? Als je daar wat aan doet, voorkom je zelf ook dat je eenzaam wordt.’’

Ook docenten verzinnen creatieve manieren om wat te doen aan het welzijn onder studenten. Decaan Lenze Kielstra rijdt in een busje door Friesland om onaangekondigd aan te bellen bij studenten die een poosje uit beeld zijn. ,,Gewoon, om een praatje te maken’’, zegt Vos.

Fietsen met boeken

Conrad Berhoef, docent Nederlands, fietst door de provincie met ‘goede boeken’ voor zijn studenten: ,,Je kunt weer de hele avond Netflixen, maar je kunt ook een boek lezen’’.

Vos: ,,Ik denk niet dat we uiteindelijk slechter uit deze crisis komen. Studenten hebben andere vaardigheden ontwikkeld, andere dingen geleerd. Zoals: school is er niet alleen voor een ‘stom cijfer’. Het is een superbelangrijke ontmoetingsplek. Dat willen we heel graag weer zijn.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Onderwijs
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct