MCL zet Da Vinci-robot nu ook in tegen keelkanker en snurkproblemen

Medisch Centrum Leeuwarden zet de Da Vinci-operatierobot breder in. Keel-, neus- en oorartsen gaan het apparaat gebruiken voor bestrijding van kanker en de aanpak van snurkproblemen.

Dat maakt het MCL donderdag bekend. Woensdag zijn de eerste twee ingrepen met de robot door kno-artsen met succes uitgevoerd. De inzet van de operatierobot maakt de behandeling voor de patiënt een stuk minder belastend. Onder meer tumoren op keelamandelen kunnen nu door de mond verwijderd worden.

Tientallen ingrepen per jaar verwacht

De kno-artsen verwachten jaarlijks tientallen oncologische ingrepen met de Da Vinci-robot te kunnen doen en tientallen ingrepen tegen zeer ernstige snurkproblemen. Het MCL heeft de robot sinds ruim vijf jaar in huis. Urologen voeren er jaarlijks zo’n 150 prostaatoperaties mee uit.

Sinds twee jaar maken ook gynaecologen van het MCL gebruik van het apparaat. Met een verzakkingsoperatie hebben ze daarmee donderdag de honderdste ingreep verricht.

Omstreden

Bij de aanschaf in 2012 was de Da Vinci-robot nog omstreden. Het MCL telde er twee miljoen euro voor neer.

Andere noordelijke ziekenhuizen en het College voor Zorgverzekeraars vonden de kosten van het apparaat niet opwegen tegen de bescheiden geachte voordelen. Nu juicht De Friesland Zorgverzekeraar de innovatie van harte toe, meldt het MCL.

Urologen van MCL en Tjongerschans doen er inmiddels ook niersparende operaties bij niertumoren mee en zijn van plan er grote blaasoperaties mee uit te voeren.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement