MCL na cyberaanval: 'Vreemden zijn niet bij patiëntgegevens geweest'

MCL. FOTO JAN SPOELSTRA

Medisch Centrum Leeuwarden heeft het digitaal verkeer tussen ziekenhuis en buitenwereld nog niet heropend. Donderdag en vrijdag wordt nog getest of dat weer veilig is.

MCL zette dinsdagavond alle digitale verkeer met de buitenwereld op slot, nadat duidelijk was geworden dat hackers de systemen probeerden binnen te dringen. Hierdoor kunnen artsen niet vanuit huis werken. De zorg zelf is niet verstoord, melden de woordvoerders Frits Mostert en Gerard Akkerman.

Inmiddels staat volgens de woordvoerders vast dat vreemden geen toegang hebben gehad tot patiëntgegevens in het elektronisch dossier Epic en het daaraan gekoppelde MijnMCL. ,,Daar zijn nergens sporen van gevonden.”

Het lijkt er nog steeds zeer aannemelijk dat MCL slachtoffer is geworden van een geautomatiseerde cyberaanval, waarbij wordt gepoogd ransomware te planten. Zo kunnen systemen op slot worden gezet, doorgaans met als doel geld af te persen.

Software kwetsbaar

De door MCL gebuikte software van de Amerikaanse producent Citrix was kwetsbaar voor cyberaanvallen. Dinsdag komt Citrix met een software-update. MCL weet nog niet of het digitale verkeer met de buitenwereld tot dan gesloten blijft, of dat dat eerder fasegewijs weer vrij wordt gegeven.