Steeds meer ziekenhuizen stoppen met de opleiding tot tropenarts, nu vergoeding van het rijk uitblijft. MCL gaat echter gewoon door. ,,Wij zijn overtuigd van het nut.”

Elk jaar worden door Medisch Centrum Leeuwarden gemiddeld 86 artsen opgeleid voor verschillende specialismen. Voor al die opleidingsplaatsen ontvangt het ziekenhuis een vergoeding van het rijk, oplopend tot 140.000 euro. Alleen niet voor de opleiding Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde, de vroegere tropenarts.

Huisarts-plus

De artsen in opleiding, op dit moment drie in Leeuwarden, moeten zelfs zelf in de buidel tasten. ,,De opleiding kost me zeker 10.000 euro per jaar. Anderen krijgen hun opleiding vergoed”, vertelt tropenarts in opleiding Grâce Bambe (27). De kosten én het vooruitzicht straks als tropenarts aanzienlijk minder te verdienen dan collega’s in Nederland schrikken Bambe niet af haar passie te volgen. Ze is vast van plan straks in het oosten van Afrika aan de slag te gaan, haar droom is daar in een land als Kenia of Oeganda een moeder- en kindkliniek op te zetten. Of in Rwanda, het land waar ze is geboren, maar dat ze op peuterleeftijd al vanwege de burgeroorlog met familie moest ontvluchten. ,,Als tropenarts word je heel breed opgeleid, een soort huisarts-plus. Je kunt hulpverlenen in het buitenland, in afgelegen gebieden met weinig voorzieningen, dat drijft mij heel erg.”

‘Vluchtelingenstroom remmen’

De opleiding tot tropenarts is pas sinds 2012 erkend door de artsenfederatie. Toen is de opleiding aan hogere kwaliteitseisen gaan voldoen. De verwachting was dat het rijk het scholingstraject nu ook zou gaan vergoeden, maar dat is nog steeds niet gebeurd. Het rijk redeneert dat de opleiding te weinig bijdraagt aan de zorg in Nederland. Van de 24 ziekenhuizen die tropenartsen opleidden, zijn er inmiddels vijf mee gestopt. MCL is dat niet van plan. Volgens Bambe en haar opleider Ronald Boontje, kinderarts met drie jaar ervaring als tropenarts in Tanzania, redeneert het ministerie van Volksgezondheid te kortzichtig. ,,Wij zijn overtuigd van het nut. Met het overdragen van onze hulp en kennis proberen we de ongelijkheid in de wereld wat te compenseren. Grote vluchtelingenstromen blijven komen. Die kun je alleen remmen als je de gezondheidszorg in het land van herkomst verbetert.”

Zeldzame aandoening

Boontje heeft de opleiding tot tropenarts samen met hoogleraar en gynaecoloog Jelle Stekelenburg geïntroduceerd bij MCL, enkele jaren voordat het een erkende vervolgopleiding werd. Artsen hebben profijt van hun ervaring in de tropen, zegt Boontje. ,,Er ligt hier nu een kind uit Afrika met een tropische ziekte, een vrij zeldzame parasitaire aandoening. Die herken je makkelijker als arts die daar heeft gewerkt.”

Verreweg de meeste tropenartsen keren na een paar jaar terug, weet Bambe. ,,Dat heeft onderzoek uitgewezen. Dan worden ze hier specialist of huisarts en nemen ze een heleboel kennis en ervaring mee.” Ze verwijst naar de campagne Into the world die een aantal artsen is begonnen om duurzame financiering voor de tropenartsopleiding te krijgen. In dat kader is een boek uitgebracht met korte verhalen van tropenartsen en aandacht voor wat ze na terugkomst in Nederland zijn gaan doen. Zelf verwacht Bambe, die in Putten is opgegroeid, ook terug te komen naar Nederland. ,,Al weet je nooit hoe alles gaat lopen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct