MCL: beter geen siliconenborst na bestraling

MCL is voortaan terughoudend met het plaatsen van borstprotheses bij vrouwen die bestraald zijn. Deze groep blijkt vaker klachten te hebben na een borstreconstructie.

Dat is een van de belangrijkste uitkomsten van onderzoek van de afdeling plastische chirurgie van MCL naar klachten na het implanteren van siliconen borsten tussen 2003 en 2015. Bij vrouwen die bestraald zijn gebruikt MCL voortaan bij voorkeur eigen weefsel van de buik of de rug, als de geestelijke en fysieke toestand van de patiënt dat toelaat.

Schandaal

Aanleiding voor het onderzoek was terugkerende bezorgdheid onder patiënten over complicaties en gezondheidsrisico’s, sinds een schandaal rond inmiddels verboden Franse implantaten. Deze zogenaamde Poly Implant Prothèsen bleken siliconen te kunnen lekken. De Franse implantaten zijn nooit in MCL ingebracht. Het ziekenhuis heeft wel zo’n tien hersteloperaties voor vrouwen met zulke siliconenborsten gedaan, zegt plastisch chirurg Chantal Mouës. Gemiddeld plaatst MCL jaarlijks zo’n honderd siliconenborstimplantaten bij nieuwe patiënten. Dat gebeurt iets vaker om cosmetische redenen dan na een medische ingreep.

Uit het onderzoek dat dinsdagavond wordt gepresenteerd op het tiende wetenschapssymposium van MCL blijkt dat in de onderzochte periode drie protheses zijn verwijderd vanwege lekkage. ,,Dat is slechts 0,4 procent van de hele populatie. Een heel geruststellende gedachte”, vinden Mouës en plastisch chirurg in opleiding Shariselle Pool, die het onderzoek hebben gedaan met co-assistent Roos Wolthuizen.

Eén op de vijf vrouwen heeft klachten

Bijna één op de vijf vrouwen keert na het plaatsen van een borstprothese terug met klachten, blijkt uit de studie. In één op de acht gevallen ging het om pijn of discomfort. Andere klachten gingen over ontevredenheid met het resultaat, een veranderd gevoel in de borst of zichtbare rimpels van het implantaat.

Vrouwen die vanwege borstkanker of een andere operatie een borstreconstructie hebben ondergaan hadden vaker klachten dan vrouwen die om cosmetische redenen een borstvergroting hadden laten doen. Een op de vier vrouwen kwam uit de eerste groep, tegen een op de zes à zeven uit de tweede groep. De vrouwen die geholpen waren aan borstkanker klaagden ook vaker over pijn. Kapselvorming rond de prothese bleek de meest voorkomende pijnklacht en die werd aantoonbaar meer geassocieerd met radiotherapie. Al met al is bij bijna één op de acht vrouwen de prothese na klachten verwijderd of vervangen.

Onrust over vorm van lymfeklierkanker

De uitkomsten voor het onderzoek zijn nieuw voor Nederland. De plastisch chirurgen kunnen hierdoor patiënten beter voorbereiden op wat ze kunnen verwachten en voelen, zegt Mouës. Sinds 2015 worden alle geplaatste implantaten voortaan landelijk geregistreerd, als reactie op het schandaal met lekkende Franse siliconenborsten. Zo kan er sneller ingegrepen worden als een implantaat niet blijkt te functioneren zoals verwacht. Op dit moment is er onrust over een zeer zeldzame vorm van lymfeklierkanker die kan ontstaan na plaatsing van borstimplantaten. Begin dit jaar bleek uit onderzoek dat er ook in Nederland zulke patiënten zijn aangetroffen. ,,Maar nog nooit in Friesland, dat is wel fijn om te vermelden.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement