Lysanne Kuindersma uit Joure wil de letters ‘I amsterdam’ hebben: waarom niet?

Je kunt er niet omheen, op het Museumplein in Amsterdam: de manshoge, rood en witte letters I Amsterdam. De gemeente wil er van af. En Lysanne Kuindersma uit Joure kan ze prima gebruiken.

De iconische letters komen goed van pas bij het promoten van toeristische trekpleisters in Friesland, vindt ze. Of, in haar woorden, het ‘Amsterdam Lake District’.

‘Lake District’

Kuindersma, haar partner en haar vader zijn actief als touroperators. Ze organiseren bustochten naar onder meer het Friese merengebied voor buitenlandse toeristen die in de eerste plaats Amsterdam aandoen.

,,Met twaalf letters erbij is I Amsterdam prima te hergebruiken in Friesland.” Als Kuindersma de letters zou krijgen, hoeft ze alleen ‘Lake District’ toe te voegen.

Ze heeft al een verzoekje gestuurd naar de gemeente Amsterdam. ,,Dan hebben ze alvast een nieuw plan bij de hand.”

Amsterdam: nog geen besluit

De gemeente zegt geen nee, maar ook nog geen ja. ,,Er is nog niet een besluit genomen over wat er met de letters moet gebeuren”, aldus een woordvoerder. ,,Ik kan nog niet zeggen of de gemeente ze wil weggeven.”

Er bestaan vijf versies van I Amsterdam: de letters staan ook op Schiphol en bij de Sloterplas. Twee sets worden gebruikt voor evenementen.

Massatoerisme

Alleen de letters op het Museumplein wil de Amsterdam weghalen. De gemeenteraad ziet deze letters inmiddels als belichaming van het massatoerisme, dat juist op deze plek steeds grotere vormen aanneemt.

Formeel zijn de letters eigendom van Amsterdam Marketing, een zelfstandig orgaan. Maar omdat de gemeente de eigenaar is van het ‘merk’ I Amsterdam, beslist die wat er uiteindelijk met de letters gebeurt.

Kuindersma wil nog niet zeggen waar de letters in Friesland moeten komen, mocht ze die kunnen overnemen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement