'Lullig' koningsportret was nooit officieel bedoeld

Sis, Vincent en Maarten van Rossem in Franeker. FOTO NTR

Raadslid Liesbeth Terpstra is de maker van het koningsportret in Franeker dat donderdag in het programma Hier zijn de Van Rossems zo bekritiseerd werd.

,,Daar hangt je vriend.’’ Broer en zus Van Rossem zijn voor hun stedenprogramma in Franeker en bezoeken het oude stadhuis als de zus van Maarten van Rossem de ‘beroepsmopperaar’ op het portret van koning Willem-Alexander wijst. ,,Je zult maar zo’n lullig portretje hebben’’, is zijn reactie. ,,Wat een kneuterding.’’

Mild

Maakster Liesbeth Terpstra, raadslid voor Gemeentebelangen, kan dat laatste alleen maar beamen, vertelt griffier Tinco Lyklema een dag na de uitzending. Natuurlijk werd er op het gemeentehuis over het programma gesproken. De meesten vonden de Van Rossems aardig mild en noemden de uitzending ,,behoorlijk lovend’’.

Terpstra heeft de kritiek vooral opgevat als kritiek op de grootte van het portret, maar maakte er niet uit op dat de Van Rossems het lelijk vonden. Zij maakte het schilderij op een cursus, zag het als een leuk hebbedingetje en gaf het de gemeente cadeau. Toenmalig burgemeester Fred Veenstra gaf het een plekje in het oude stadhuis.

Tijdelijke raadszaal

Toen kon hij niet bevroeden dat de plek nu tijdelijk gebruikt wordt voor raadsvergaderingen. Dit in afwachting van een nieuwe raadszaal. Daar komt zeker een ander officieel portret van Willem-Alexander te hangen, verzekert Lyklema.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland