Lucia (12) redde Keesje van de parlementaire barbecue

Lucia van Kuijen (12) redde kalf Keesje van de slacht. Gisteren was ze de hoofdgast op de parlementaire veganistische barbecue in Den Haag.

Keesje is nu Kees. Hij woont in koeienrusthuis De Leemweg in Zandhuizen.

Lucia bezoekt hem eens in de twee maanden. Dan reist ze twee uur op en neer van haar woonplaats Den Haag naar Friesland.

Ze weet zeker dat Kees haar herkent, vertelt ze. ,,Telkens als ik kom, dan trekt hij zich niks van mijn ouders aan. Maar dan loopt hij direct in de wei naar mij toe en gaat hij heel hard ruiken.’’

De Haagse scholiere hield gisteren een praatje tijdens de speciale barbecue op het Plein. De vleesbarbecue is traditioneel de afsluiting van het parlementaire jaar. Op het Binnenhof worden hamburgers, karbonades en spareribs geserveerd door de Productschappen.

Net buiten de poort houden de veganisten van ‘Een dier een vriend’ hun eigen feestje. Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66) komt langs en Liesbeth van Tongeren (GroenLinks). Lucia serveert hamburgers van tofu en spiesjes met groente.

Knop om

Een jaar geleden ging de knop om. Ze bezocht met een schooluitje een melkveehouderij. ,,Daar stonden kalfjes en stiertjes. Ik vond ze lief, vooral Keesje.’’

De boer vertelde wat er met Keesje zou gebeuren. ,,Ik ben naar huis gegaan en ik heb de hele avond gehuild.’’ Haar moeder vertelde dat het dier niet in hun achtertuin paste. Toen zochten ze samen een andere oplossing en stuitten ze op het koeienrusthuis in Zandhuizen.

De boer wilde 375 euro voor Keesje hebben. Lucia zette haar spaarpot op de kop en harkte het geld bij elkaar. Later begreep ze dat het stiertje de boer hooguit enkele tientjes zou hebben opgebracht. ,,Flauw", vindt ze dat nog steeds.

Maar goed: Kees leeft. Hij gedijt op de Friese grond. Ze wijst op haar schouders; Kees is manshoog. En Lucia werd overtuigd veganist. Dat zou, zegt ze, met een plastic bordje in de hand, iedere politicus toch moeten begrijpen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement