Luchtalarm gaat acht minuten te laat af: 'We waren even bezig met andere dingen'

Foto: Pixabay

De oplettende luisteraar is het maandag vast opgevallen: het luchtalarm ging in de noordelijke provincies acht minuten te laat af.

Het luchtalarm gaat niet automatisch af, dat wordt centraal geregeld en aangezet door de Meldkamer Noord-Nederland. Lieten die nou net - iets voor 12:00 uur - een melding gekregen hebben van een auto die te water was geraakt bij Nieuwolda.

Door plotselinge gladheid door een hagelbui was de auto, met drie inzittenden, te water geraakt. De vrouw en twee kinderen raakten niet gewond, maar de melding hield de Meldkamer in eerste instantie dusdanig bezig dat het luchtalarm er dus even bij in schoot. „De melding vanuit Nieuwolda kwam even voor 12.00 uur binnen. Dan zijn alle centralisten even heel druk bezig. Wat is er aan de hand? Moet er een auto heen? Is het multidisciplinair? Er moeten in korte tijd heel veel beslissingen genomen worden. En die gingen heel even voor”, licht woordvoerder Jacomien Begeman van Meldkamer Noord-Nederland toe.

Om 12:08 uur klonk het luchtalarm alsnog. „We waren even bezig met andere dingen”, zei Meldkamer Noord-Nederland later op Twitter.

Sirene wordt handmatig aangezet

,,Het luchtalarm is bedoeld om mensen erop te wijzen dat er iets gevaarlijks aan de hand is”, stelt Begeman. ,,Die sirene wordt handmatig aangezet. Als er nu oorlog uitbreekt, zal er toch echt iemand op de knoppen moeten drukken. En omdat de sirene in zo’n geval handmatig aangezet wordt, gebeurt dat bij de test ook. Je moet immers weten of het systeem in noodsituaties goed werkt.”

En dus klonk de sirene enkele minuten later, in heel Noord-Nederland. ,,Het is één knop voor heel Noord-Nederland. Dat betekent niet dat het signaal in heel Noord-Nederland om 12.09 uur klonk. Het duurt namelijk even voordat het signaal doorkomt. Daardoor kunnen er kleine verschillen - 1, 2 of 3 minuten - zijn”, besluit Begeman.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland