Longread mislukte drugsvlucht: van toevalstreffer tot celstraf

De Leeuwarder Courant heeft in een interactieve longread de mislukte drugsvlucht van Drachten naar Zweden - in maart van dit jaar - gereconstrueerd.

In de longread staat gedetailleerd beschreven hoe Zweedse drugskoeriers de smokkel van achttien kilo cocaïne vanaf de airstrip van Drachten voorbereiden, uitvoeren en bij toeval tegen de lamp lopen. De Nederlandse politie observeert het vliegveld van Drachten voor een ander vliegtuig en betrapt toevallig de Zweedse drugsvlucht.

Lees hier de longread ‘Toevalstreffer’

Bij de drugsvlucht waren vier Zweden betrokken, waarvan er drie worden berecht. Deze week heeft het Zweedse openbaar ministerie acht jaar celstraf geëist tegen de drugskoeriers. Volgens internationaal openbaar aanklager Stefan Gradler wist het trio precies waar ze mee bezig waren. Hij noemde de verdachten doorgewinterde koeriers.

De verdachten zeggen dat ze er zijn ingeluisd door een grotere bende. Ze stellen dat ze niet van elkaar wisten wie ze waren en wat ze deden. Gradler gelooft dat niet, al gaat hij wel mee in de gedachte dat de drugs was bestemd voor een grotere organisatie en dat de drie enkel koeriers waren.

De uitspraak wordt 28 november verwacht. De vierde verdachte is nog voortvluchtig.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende LC+-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement