Lockdownparty's en coronacoalitie: zo ging België vlak voor Nederland al 'op slot'

In Gent op straat is het rustig. FOTO LC

Enkele dagen voor Nederland voor het Nederlandse kabinet strenge coronamaatregelen aankondigde, gebeurde dat al in België. Het land telt telt maandag 1058 geregistreerde coronagevallen. LC-journalist Freyan Bosma studeert in de Vlaamse stad Gent en vertelt hoe België de afgelopen dagen steeds verder ‘op slot’ ging.

,,Ik krijg het net ingefluisterd, dus dit is dan voorlopig ons laatste gedicht, tot ooit.” Het is woensdagavond als de organisator van een poëzieavond voor studenten het nieuws binnenkrijgt en het al lacherig doorgeeft aan de zaal: alle studentenclubs van de Universiteit Gent mogen per direct geen activiteiten meer organiseren. Het publiek reageert laconiek, ik ook. We gaan vrolijk verder met gedichten voordragen.

Op de foto met een lege collegezaal

Op donderdagochtend is de universiteit verlaten. In de collegezaal waar normaal gesproken alle vierhonderd bankjes gevuld zijn, zitten we nu met een stuk of zestig studenten. ,,Ik ben al verbaasd dat er überhaupt mensen komen, het zal wel de laatste les zijn”, begint de professor zijn les.

In de pauze kijkt hij teleurgesteld op z’n telefoon. Het verjaardagsconcert van Opperbelg Raymond van het Groenewoud (ja, die van ‘Liefde voor muziek’) is een paar uur op voorhand gecanceld, hij had kaartjes. De student naast me maakt een foto van de vrijwel lege aula. Het beeld is onwerkelijk.

Zo leeg als de gangen van de universiteit zijn, zo vol zitten de café’s donderdagavond. Alle concerten en evenementen gaan niet door, het uitgaansleven tiert wel welig voort. Op dat moment zit de Belgische premier Sophie Wilmès in een urenlange vergadering van de Nationale Veiligheidsraad.

loading

Het is laat op de avond, ik ben inmiddels op mijn kot (Vlaams voor studentenkamer) en kijk naar de persconferentie die al de hele avond is uitgesteld. Wanneer premier Wilmès in afwisselend Frans en Vlaams meedeelt dat onder meer de horeca vanaf vrijdag middernacht drie weken de deuren sluit, gaat er een schok door het land en de sociale media.

Als paddestoelen schieten de ‘lockdown party’s’ uit de digitale grond. Mijn tijdlijn telt tientallen Facebookevenementen van kroegen en clubs die in het kader van ‘nog één keer alles geven’ de bourgondische volksaard tentoonspreiden.. Ik ga niet, maar zie de foto’s en filmpjes die vrijdagavond overal voorbijkomen. Rond middernacht tellen cafégangers op straat af tot de sluiting: ,,3, 2, 1.....coronaaaa!”.

‘Blijf in uw kot’

Hoewel dat sentiment aanhoudt, voel je de sfeer omdraaien. De ernst overtreft steeds meer het gevoel van ‘het leven vieren nu het nog kan’. België neemt het dichtgaan meer en meer serieus. ,,Blijf in uw kot”, herhaalt minister van Volksgezondheid Maggie De Block de rest van het weekend. Vrienden posten foto’s dat ze nog joggen in het park, waar dan weer commentaar op komt dat dat eigenlijk niet meer kan.

Hoewel - in het grensgebied lijkt er van die ernst minder te merken. Er is sprake van ‘cafétoerisme’. Belgen trekken naar Noord-Brabant en Zeeland, waar de kroegen dan nog open zijn. Zondagmiddag grijpen een aantal burgemeesters in. Parkeerterreinen worden afgezet, sommige cafés sluiten uit eigen beweging. Aan de grens prijken borden om overstekende cafétoeristen af te schrikken: ‘corona vraagt om gezond verstand, ook in Nederland’.

Geen pintje, geen pilsje

Na een paar dagen komen België en Nederland zondagavond op gelijke voet te staan. Een ‘pintje’ of pilsje kan je in beide landen niet meer bestellen en ook de scholen blijven maandag overal dicht.

Nog een overeenkomst: sinds zondagavond hebben beide landen een (bijna) volwaardige regering. Wanneer premier Rutte aan tafel zit met artsen en onderwijsexperts, vergadert zijn Belgische collega Wilmès over een ‘coronacoalitie’. Na urenlange onderhandelingen beloven zowat alle partijen (uiterst links en uiterst rechts niet) om de komende maanden coronamaatregelen te steunen in het parlement.

België zit al anderhalf jaar zonder regering. Ik en de Belgen zijn nog wel eens laconiek over de eindeloze formatie. Maar corona zorgt voor schot in de zaak. Wilmès haar regering van lopende zaken (Vlaams voor een demissionair kabinet) wordt nu een minderheidsregering van liberalen en christendemocraten met coronagedoogsteun van de oppositie.

Je-m’en-foutisme

In Vlaamse media gaat een ‘brief aan alle Belgen’ viral van één van de professoren van ‘mijn’ Gentse universiteit. ,,Er is geen tijd meer om lacherig te doen over de adviezen, het er nog eens goed van te pakken en een lockdownparty te organiseren”, schrijft hij. Het befaamde Je-m’en - foutisme van de Belgen moet volgens de professor plaats maken voor burgerzin (thuis blijven), wil het land het redden. ,,Ons individualisme gaat ons de das om doen.”

Tijdens een uitzending van de studentenradio waar ik vrijwilligerswerk doe, vragen we luisteraars wat hun plannen zijn nu ze toch echt ‘in hun kot’ moeten blijven. ,,Eindelijk eens mijn werk voor school doen” en ,,eindelijk mijn kamer opruimen” krijgen we doorgestuurd. Qua burgerzin kan dat tellen.