Lobby voor meer zorggeld Leeuwarden

Leeuwarden gaat lobby’en bij het Rijk, om het mogelijke tekort van 11,5 miljoen te beperken dat dit jaar dreigt in de budgetten voor jeugd en WMO.

Het was een van de acties die wethouders Thea Koster en Andries Ekhart maandagavond noemden om dat dreigend tekort te beperken. Voor Leeuwarden is dat becijferd tussen de 7,5 miljoen euro en de 11,5 miljoen euro.

Budgetproblemen bestaan in andere gemeenten ook, maar in Leeuwarden zijn er een paar bijzondere omstandigheden. Onderzoek heeft uitgewezen uit dat het ‘armoederisico’ voor jongeren in de stad 77,5 procent hoger is dan in de rest van het land, het aantal eenouderhuishoudens er relatief groot is en er 142 procent meer gezinnen in de bijstand zitten dan elders. Ook zijn er 51,6 procent meer ouders die medicijnen krijgen voor geestelijke klachten.

Daarnaast wordt er gesproken met de ‘top tien overschrijders’ onder de aanbieders van jeugd- en andere zorg, maar ook met huisartsen of wijkteams die veel mensen doorverwijzen (er komen er jaarlijks 200 bij), om te zien of dat ook anders kan.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement