Kappers: liever vandaag dan morgen open, maar wel veilig

Liters desinfectiemiddel, plexiglas, handschoenen en ruimere openingstijden: zo hebben kappers zich voorbereid op heropening

Kappers: liever vandaag dan morgen open, maar wel veilig ANP

Wie straks naar de kapper wil, kan mogelijk op meer momenten van de dag. Kapperszaken hebben besloten om openingstijden te verruimen.

De verruiming van de tijden is volgens de zaken noodzakelijk om klanten veilig toe te kunnen laten in hun zaak. Zo gaat Jordan Kappers van ondernemer Richard Jordan (48) van half negen ’s morgens tot half tien ’s avonds open. ,,We gaan in shifts werken’’, vertelt Jordan, die acht kappers in dienst heeft, verdeeld over twee kapsalons in Leeuwarden.

,,Op die manier kun je hetzelfde aantal klanten knippen als je normaal ook hebt.’’ In de ene salon, aan de Wagnerstraat is op dit moment plek voor negen klanten. Om voldoende afstand tussen hen te hebben, haalt de kapper een paar stoelen weg. ,,Het worden er vier of vijf.’’ De andere zaak aan de Nieuwestad gaat van vier naar twee plekken.

Om te voorkomen dat er mensen moeten wachten, worden afspraken veel ruimer ingepland. ,,Normaal zit er een half uur tussen, nu meer.’’

Ook bijvoorbeeld Herenkapper De Vos in Heerenveen gaat langer open. De normaal gesloten maandag komt erbij en bovendien wordt een extra avond, de vrijdag, geknipt. Dat is hoognodig, want op de wachtlijst van het bedrijf staan zo’n tweehonderd klanten.

Lees ook | Kappers: liever vandaag dan morgen open, maar wel veilig

Kappers die niet op afspraak werken, kunnen niet plannen. Toch maakt Catalina Orhean (37) zich daarover geen zorgen. De vrouw die een eenmanszaak heeft in Harlingen had normaal wel tien, twaalf man tegelijkertijd in de zaak. ,,Het gevoel van een kamer: koekje erbij, snoepje, koffie; nu mag dat niet meer.’’ Klanten zullen buiten moeten wachten of later terugkomen.

De kappers wachten in spanning onder welke voorwaarden ze de deuren mogen openen. Wel of geen mondkapjes is bijvoorbeeld nog een vraag. ,,Wij hebben net mondkapjes besteld, maar nu zeggen ze dat het niet hoeft’’, vertelt assistent-bedrijfsleider Darlene van der Eems (54) van Phiro Kappers in Sneek.

Veiligheidsmateriaal

Het bedrijf is geen uitzondering. Veel kapperszaken hebben de afgelopen weken gebruikt om voldoende veiligheidsmateriaal in te slaan. Ze bestelden mondkapjes, handschoenen, wegwerpkapmantels en zelfs wegwerphanddoeken. ,,En liters alcohol om te desinfecteren’’, zegt Jordan. Bovendien hebben zaken plexiglas geplaatst. Bijvoorbeeld bij de kassa of tussen wasplekken in.

Wat wel en niet verplicht wordt, moet nog blijken. De wegwerphanddoeken zijn wat overdreven, zegt Jordan die ze zelf heeft aangeschaft. De gewone handdoeken worden tenslotte na iedere klant gewassen. De handschoenen zijn niet voor iedereen even prettig. ,,Daar kun je niet echt mee knippen’’, zegt Van der Eems.

'Het zijn topmeiden'

De kappers zeggen dat de sluiting tot nu toe was vol te houden. Hoewel het niet veel langer had moeten duren. ,,De spaarpot is nu wel leeg’’, zegt Jordan. Het jaar heeft hij opgegeven. ,,Het enige doel dat ik nu nog heb: ik wil met de hele club eindigen dit jaar en volgend jaar doorgaan.’’

Volgens hem kan dat mede dankzij zijn personeel. In overleg waren ze bereid om hun vakantiegeld later te ontvangen. ,,Ik heb gevraagd: vinden jullie het oké?’’ Ook blijken ze bereid tijdens Hemelvaart te werken, wanneer de zaak eigenlijk gesloten zou zijn. ,,Het zijn zulke topmeiden.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct