Lift met 14 mensen erin valt zeven verdiepingen in UMCG Groningen

Hulpdiensten bij het UMCG. Foto: 112Gr/Martin Nuver

In een gebouw op het UMCG-terrein in Groningen is een lift met daarin 14 mensen zeven verdiepingen naar beneden gevallen. Enkele mensen raakten lichtgewond. Eén persoon is behandeld op de spoedeisende hulp van het UMCG.

De mensen in de lift zijn medewerkers en studenten van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen dat het gebouw in gebruik heeft.

Zesde verdieping

Het UMCG en de RUG melden zelf dat de lift gevallen zou zijn. Hoe dat precies in elkaar steekt is nog onduidelijk.

De lift zou van de zesde verdieping naar de kelder zijn gevallen. Ervan uitgaande dat een verdieping zo'n drie meter telt, moet de lift zo'n 21 meter zijn gedaald.

Uur vast

De lift kwam van de tiende verdieping en bleef vastzitten op de zesde. Daar hebben de inzittenden ongeveer een uur vast gezeten. Toen werd een monteur opgeroepen voor reparatie. Hij heeft het ongeluk zien gebeuren.

De lift heeft geen volledig vrije val gemaakt. Volgens liftdeskundigen treedt er in geval van nood een systeem in werking dat dat voorkomt. Bovendien hebben liften altijd meerdere kabels die veel meer kunnen dragen dan eigenlijk nodig zou zijn.

Werkzaamheden aan de lift

Het voorval gebeurde in het faculteitsgebouw aan de Antonius Deusinglaan.

Het UMCG en de RUG melden in een gezamenlijke verklaring dat de hulpverlening aan de 14 mensen in de lift, medewerkers en studenten direct op gang is gekomen.

Woordvoerder Jorien Bakker van de Rijksuniversiteit Groningen noemt het ongeluk 'de ergste nachtmerrie'.

Liften buiten gebruik

De andere liften van hetzelfde liftenblok zijn per direct buiten werking gesteld. De liften zijn tot 15.00 uur buiten werking geweest. Daarna zijn ze, met uitzondering van de lift waarbij het ongeluk gebeurde, allemaal weer in gebruik genomen.

 

Het UMCG en de RUG stellen dat het ongeluk niet alleen een grote schok is voor de mensen in de lift, maar ook voor alle collega’s en studenten.

Er wordt onderzoek gedaan naar hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland