Lifelines doet nieuw groot onderzoek naar voorspellen dodelijkste ziekten

Het ziekenhuis UMCG in Groningen is met Lifelines een groot onderzoek begonnen naar zeer vroege aanwijzingen van longziekten en hart- en vaatziekten.

12.000 deelnemers van het noordelijk gezondheidsonderzoek Lifelines van 45 jaar en ouder worden uitgenodigd voor een ct-scan van het bovenlichaam. Het UMCG hoopt zo meer te weten te komen over het ontstaan van deze ziekten en risicofactoren. Chronische longziekten, longkanker en hart- en vaatziekten zijn volgens het UMCG de voornaamste reden van overlijden.

Geen ruchtbaarheid

Het UMCG en Lifelines zijn in december al begonnen met het grootschalige onderzoek, maar hebben daar naar buiten geen ruchtbaarheid aan gegeven. Rond die periode werd uit langjarig internationaal onderzoek bekend dat met vroege opsporing van longkanker duizenden sterfgevallen zijn te voorkomen.

Europese onderzoekers pleitten toen voor een kosteloos bevolkingsonderzoek met ct-scans in heel Europa. Ook het UMCG was betrokken bij deze studie, Nelson geheten. Het advies riep ook kritiek op: een screening kan rokers ten onrechte gerust stellen en zou ze onvoldoende aanmoedigen om te stoppen.

Hoofdonderzoeker Rozemarijn Vliegenthart was de afgelopen weken door drukte en griep niet in staat uit te leggen wat het nieuwe onderzoek aan Nelson toevoegt.

Imalife

De studie met behulp van Lifelines-deelnemers, Imalife genaamd, lijkt breder. Het onderzoek, waar miljoenen euro’s mee gemoeid moeten zijn, gaat in elk geval drie jaar lopen. Deelnemers bij wie een zeer kleine ontsteking of beschadiging wordt gezien in de longen, worden na zo’n drie maanden opgeroepen voor een tweede scan.

Het onderzoek voldoet aan het doel van Lifelines: de kans op gezonder oud worden vergroten. Het gaat om een van de grootste extra onderzoeken onder Lifelines-deelnemers die naast het normale gezondheidsonderzoek wordt gedaan.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement