Licht aan het einde van de tunnel voor modelspoorbouwer op Ameland

Het lijkt er sterk op dat de Amelander raad eind deze maand besluit dat MSA Modelspoor van Jan Theulings in Nes toch weer bezoekers mag ontvangen.

In een bedrijfspand aan de Achterdijken bouwt Theulings al jaren aan een modelspoorbaan. Hij ontvangt bezoekers, terwijl een museumfunctie in strijd is met het bestemmingsplan. De gemeente Ameland was een handhavingsprocedure gestart en stuurde Theulings waarschuwingsbrieven. Hierop sloot Theulings eind april al zijn Modelspoor Adviesbureau en diende bij de gemeente het verzoek in het bestemmingsplan aan te passen.

Dat ziet de gemeente niet zitten, maar ze verzon wel een tussenoplossing. Theulings zou van een zogeheten persoonsgebonden overgangsrecht gebruik kunnen maken. Dit betekent dat zijn accommodatie weer kan openen, maar wanneer hij hieruit vertrekt, kan die vrijstelling niet overgedragen worden op iemand anders.

De raadscommissie toonde zich maandagavond positief over het voorstel van het college, al plaatsten enkele fracties wel kritische kanttekeningen. Zo vroeg Han van Heerde van Ameland ’82 zich af of het maken van deze uitzondering niet zal leiden tot meer uitzonderingen. ,,Wij vrezen voor een precedentwerking’’, aldus Van Heerde.

Volgens wethouder Theo Faber hoeft voor een precedentwerking niet te worden gevreesd. Ondanks de poging van Faber de zorgen weg te nemen, wil de raad beslist nog discussiëren over het voorstel tijdens de raadsvergadering op 27 augustus.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement