Liberaal rabbijn Tamarah Benima spreek dit jaar de Rede van Fryslân uit

FOTO MICHIEL WIJNBERGH

Liberaal rabbijn, columnist en journalist Tamarah Benima uit Amsterdam spreekt dit jaar de Rede van Fryslân uit.

De 71-jarige Benima is sinds 2009 rabbijn van de Progressief Joodse Gemeente Noord-Nederland Beth haTsafon. Ze was journalist en hoofdredacteur bij het Nieuw Israëlietisch Weekblad en schreef columns voor onder meer het Friesch Dagblad.

Tijdens de Rede van Fryslân houden prominenten van buiten de provincie Friesland een spiegel voor. Benima houdt op 28 oktober haar rede onder de naam ‘Zonder waarheid kunnen we niet. Maar welke? Van Bonifatius tot Woke.’

‘Totalitair beleid en gedragen liggen op de loer’

Benima beschouwt de ondermijning van het klassieke begrip ‘waarheid’. Zij stelt dat ,,de destructie door totalitaire ideologieën, de dekolonisatie, de secularisatie en de opkomst van de communicatiemiddelen in de twintigste eeuw en de invloed van de sociale media’’ het begrip onder druk zetten. ,,Wat ervoor in de plaats lijkt te komen is een nieuwe religie, met ketters en al. Goede intenties zijn belangrijker dan goede uitkomsten. Totalitair beleid en gedrag liggen op de loer.”

Volgens commissaris van de Koning Arno Brok heeft Benima ,,skerpe observaasjes en in útsprutsen fyzje. It tema is tige aktueel, relevant en oansprekkend. It giet oer krêften dy’t spylje yn de mienskip’’, stelt hij in de aankondiging.

Vorig jaar sprak minister van Landbouw Carola Schouten de Rede uit. Eerder stonden NOS-weerman Gerrit Hiemstra, oud-voorzitter van de Tweede Kamer, voormalig politicus Pieter Winsemius en VNO-NCW-baas Bernard Wientjes in de Steateseal.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland