Libellen in Kuinderbos gedijen in warme zomer

De vroege, mooie en langer zomer heeft de libellen in het Kuinderbos goed gedaan. Er zijn dit jaar 15 zeldzame libellen waargenomen.

De afgelopen 15 jaar zijn in het Kuinderbos veel poelen, vennen, kreken, natuurvriendelijke oevers en zelfs een beek aangelegd. Al deze waterpartijen vormen samen een natte as van 6 kilometer diagonaal door het Kuinderbos. De waterpartijen hebben diverse grondsoorten als ondergrond zoals zand, veen, klei en zavel. Gemengd met de schelpen uit de voormalige Zuiderzee maakt dit het gebied uitermate geschikt voor libellen.

Uniek

De Vlinderstichting heeft het Kuinderbos in 2011 uitgeroepen tot één van de drie Nederlandse libellen reservaten. Vrijwilliger Gerard Eggens monitort in natuurgebieden in de hele Noordoostpolder de aanwezigheid van dagvlinders. In een ven trof hij onlangs 5 soorten witsnuitlibellen tegelijkertijd aan, wat uniek is in Nederland: de Gevlekte Witsnuitlibel, Noordse Witsnuitlibel, Venwitsnuitlibel, de Sierlijke Witsnuitlibel en de in Nederland verdwenen Oostelijke Witsnuitlibel.

Ook de heidelibellen deden het prima. Daarvan zijn nu 8 soorten gezien. Andere bijzondere libellen waren Kanaaljuffe, de Zuidelijke Keizerlibel in het Schoterveld. Ook bijzonder was ook de eerste waarneming van een Beekoeverlibel.

Waarschuwingsborden

Staatsbosbeheer Kuinderbos en de Vlinderstichting hebben waarschuwingsborden bij de poelen geplaatst, om te voorkomen dat bezoekers de bijzonder vegetatie langs de poelen vertrappen. Dit jaar zijn in het Kuinderbos 46 soorten gezien. Het totale aantal soorten dat de voorbije jaren is gezien bedraagt 51.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement