Verzamelaars kregen gisteren in de Lemster Jumbo nog eenmaal de kans het fotoalbum met historische plaatjes van Lemmer vol te krijgen.

,,78, 79, 81, 84.’’ Oud-wethouder Jannes van Dijk van Lemsterland staat aan een statafel in de Lemster Jumbo en noemt de cijfers van zijn ruilmateriaal op. ,,Ja, ik!’’, klinkt het verheugd. Zijn dorpsgenote Marijke Dölle is weer een sticker dichter bij een vol album.

Het is maandag en de derde ruilmiddag is in volle gang. Het is tevens de laatste, want de spaaractie is afgelopen. Simpelweg omdat Jumbobaas Sjoerd de Jong door de 1,8 miljoen stickers heen is.

Lemmer in vervlogen tijden

,,By in goeie fles wyn’’ kwamen hij en Piet Zantman van de Stichting Oud Lemmer op het idee van een fotoboek met plaatjes van Lemmer in vervlogen tijden. De Jong liep al langer rond met het plan, dat ook nog eens prima bleek aan te sluiten bij het tienjarig bestaan van de stichting.

,,En it is oanslein’’, stellen de heren tevreden bij het zien van de kaartjes wisselende mensenmenigte. Overal sloegen Lemsters aan het ruilen, weet Zantman. ,,Oant yn de brêgewippershokjes ta.’’

Bij elke 10 euro aan boodschappen kregen De Jongs klanten een pakje stickers. Johanna Ringnalda (geboren in Oosterzee en later een tijdje woonachtig in Lemmer) kwam speciaal voor de spaaractie wekelijks vanuit Emmeloord naar Lemmer. ,,Dit is myn twadde boek’’, verduidelijkt ze.

Tot Australië aan toe

Liekele Lemsma heeft drie albums vol, een voor zichzelf en twee voor zijn kinderen. Deze laatste stuurt hij naar Australië, naar de familie Leenstra, die in de jaren vijftig uit Lemmer vertrok.

Hans Schilder heeft zijn verlanglijst ingeleverd bij Alie Winters, die op Facebook als heus ruilstation fungeerde en wel 27 boeken vol plakte voor haar Thuiszorgcliënten. ,,Die volgen geen social media, maar vinden zo’n album wel mooi.’’ Ook Schilder kan ze verblijden, ze haalt zijn ontbrekende stickers uit haar uitpuilende hobbybox.

Van Dijk, die zelf vanwege het album geen boodschappen beneden de 10 euro deed, is inmiddels bij een andere tafel aanbeland. ,,140?’’, vraagt hij. ,,Ja, dat was ik’’, zegt Marijke Drenth. ,,Dit is een sport hè’’, aldus de oud-wethouder.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct