Een volle zaal in De Harmonie had het Leger des Heils dit jaar graag gewild. Het is namelijk de 50ste keer dat het kerkgenootschap daar op de planken staat met een kerstnachtdienst. Een liveprogramma zit er niet in, maar toch weet het Leger zijn jubileum groots te vieren.

Opnames in de stad, opnames in De Harmonie, de burgemeester op bezoek; ondanks de coronacrisis heeft het Leger des Heils nog heel wat op touw kunnen zetten voor zijn jubileum. ,,Dat we al vijftig jaar in de Harmonie staan, is echt een uniek gebeuren dat je niet zomaar een jaar op kunt schuiven”, vindt Pia Smedinga (57) van het Leger des Heils.

In plaats van een liveoptreden is de kerstnachtdienst ( Verbinding verandert ) dit jaar op voorhand opgenomen in Stadsschouwburg De Harmonie en online te zien vanaf 24 december. Ook de kindermusical ( Er was eens een engel) die al vijftien jaar onderdeel uitmaakt van het programma, staat klaar om online te gaan.

'Kerst is namelijk niet per se in een kerk, maar in je hart'

Voor de leden van het Leger was het namelijk al kerst op 29 november. Om acht uur ’s ochtends stonden de spelers niet klaar voor een volle zaal, maar voor een camera. Smedinga: ,,Dat is wel even gek, maar als je eenmaal op het podium staat, kun je het publiek toch niet zien, dus je wende er vanzelf aan.”

Kerst in je hart

De programma’s van het Leger des Heils staan bekend om de laagdrempeligheid, maar dit jaar willen de leden het allemaal nog toegankelijker maken voor nieuwsgierige toeschouwers. Niet alleen door het online te doen, maar ook door er een Passion-achtig gebeuren van te maken.

,,De basis is eigenlijk een kerstdiner, waarbij het kerstverhaal wordt uitgelegd. Belangrijk is daarbij: wat kunnen we er vandaag de dag in het dagelijks leven mee? Kerst is namelijk niet per se in een kerk, maar in je hart. Hoe je in het leven staat, is belangrijk. Ons basislied is daarom ook: dien de ander met liefde. God heeft ons namelijk eerst liefgehad.”

De tekst gaat verder onder de foto.

loading

Voor de kerstnachtdienst zijn ook opnames gemaakt op prominente plekken in Leeuwarden: zo maken de herders een wandeling door de stad vanaf het station en staan de engelen voor het gerechtsgebouw en onder de Oldehove. Daarnaast zoeken Jozef en Maria natuurlijk een plaats voor de bevalling.

Logistieke operatie

Op 4 november kwam burgemeester Sybrand Buma naar De Harmonie om het Leger des Heils en De Harmonie te feliciteren met vijftig jaar samenwerking. ,,Dat kon nog net, want een dag later gingen alle theaters voor twee weken dicht. We hadden er wel vertrouwen in dat we de nachtdienst en musical daarna alsnog konden opnemen in De Harmonie.”

Smedinga had gelijk, uiteindelijk kon het allemaal doorgaan, maar er kwam een hele logistieke operatie bij kijken. ,,Het moest natuurlijk helemaal coronaproof. Door het gebruik van meerdere zalen, een strak aankomst- en vertrekschema en de volledige medewerking van alle deelnemers is het goed gelukt.”

De spelers van de musical moesten thuis oefenen. ,,Er was maar één repetitie in ons eigen gebouw in Bilgaard en een doorloop in De Harmonie zelf. Vlak voor het opnemen van de kerstnachtdienst bleek dat het koor niet bij elkaar mocht zingen. Daarom hebben we de zangers apart opgenomen en samengevoegd als virtueel koor.”

Helemaal vol

Ondanks een aantal drempels is Smedinga trots op het eindresultaat en erg benieuwd naar wat ‘het publiek’ ervan zal vinden. Het is mooi dat we normaal gesproken volle zalen hebben, maar het is in deze tijd nog mooier dat we nog meer mensen kunnen bereiken. Er kwam ooit eens iemand naar mij toe die zei: het is pas kerst als ik in De Harmonie ben geweest. Als je dat dan hoort, dan weet je waar je het voor doet. Gelukkig kunnen we de kerstavondprogramma’s nu bij de mensen thuisbrengen.”

De tekst gaat verder onder de foto.

loading

De kerstvieringen van het Leger des Heils begonnen ooit in zijn eigen gebouw aan De Tuinen in Leeuwarden. ,,In het begin was er een kerstochtenddienst, maar die werd na verloop van tijd niet meer zo goed bezocht. Daarom besloten we een kerstnachtdienst te maken, die het heel goed deed. In het derde jaar, 1970 was dat, gingen we ermee naar De Harmonie. Dat was heel spannend, want je wist niet of er mensen zouden komen. Maar het zat helemaal vol. Het jaar daarop zaten er zelfs mensen op de trappen. Daar was de brandweer destijds niet zo blij mee”, zegt ze lachend.

De kerstnachtdienst trok mensen volgens Smedinga aan, omdat het fenomeen in die tijd nog niet echt bestond. ,,Ineens konden mensen op die dag samenkomen op een laagdrempelige manier; je stapt De Harmonie binnen, niet een kerk. Dat spreekt aan denk ik.”

Broadway

Vijftien jaar geleden kon het Leger wegens omstandigheden niet de grote Aegon-zaal in De Harmonie huren. ,,We dachten: oké, dan doen we de kerstnachtdienst wel twee keer in een kleinere zaal, want we wilden niet dat we de helft van de bezoekers moesten teleurstellen. We hebben toen bedacht om, in plaats van een tweede kerstnachtdienst, ook iets voor de kinderen te doen. Zo zijn we op het idee van een musical gekomen, die we er daarna altijd ingehouden hebben.”

De musical wordt elk jaar geschreven door leden van het Leger. ,,Het is geen Broadway-musical hoor, maar we hebben toch echt wel iets moois neer kunnen zetten”, zegt ze trots. Ze speelt zelf een bescheiden rol als engel. ,,Ik heb nog steeds spierpijn van de engelendans”, zegt ze lachend.

Smedinga zit al sinds haar negende bij het Leger des Heils. Het begon allemaal in Australië waar ze opgroeide. ,,Op mijn dertiende verhuisde ik met mijn ouders, broer en zussen terug naar Nederland, we gingen in Leeuwarden wonen. Daar sloot ik me weer vrij snel aan bij het Leger des Heils. Ik sprak eerst geen woord Nederlands, maar ik heb het altijd een hele fijne kerk gevonden, ik voel me er thuis. Ik hoop dat we een beetje van die geborgenheid kunnen delen met onze kerstnachtdienst en musical.”

De musical is op 24 december vanaf 19.00 uur te zien op het Youtube kanaal van Leger des Heils Leeuwarden. De kerstnachtdienst is vanaf 21.00 uur te zien.

Reageren? nynke.bruinsma@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Bewustzijn
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct