Leeuwenfontein Workum: inrichting moet anders

De Workumer leeuwenfontein komt slecht tot zijn recht in het kleine plantsoentje dat eromheen moet komen. Hûs en Hiem adviseert negatief.

De fontein, ontworpen door Cornelia Parker, wordt de komende maanden geplaatst naast de nieuwe passantenhaven achter de Gertrudiskerk, naast een parkeerterreintje aan de Begine. Het kleine stuk groen – een grasveldje en een bijentuin – dat om de twee grote houten leeuwen komt te liggen, laat de nieuwe blikvanger voor de stad veel te slecht uitkomen, vindt de welstandscommissie.

Advies over steeg

Hûs en Hiem wil ook een kleine steeg die van de Begine naar de haven loopt graag weer toegankelijk maken. Vroeger diende deze als toegang naar de achteringang van cultuurcentrum De Klameare, maar sinds de aanleg van de passantenhaven is de steeg afgesloten. Bewoners willen dat zo houden, waarop de gemeente Súdwest-Fryslân de steeg wilde ‘blokkeren’ met een deel van de bijentuin. Niks ervan, trek de steeg gewoon door, was het verder ‘geheel vrijbijvende’ advies van Hûs en Hiem.

Negatiever was de commissie nog over het parkeerterreintje aan de Begine, dat pal naast het fonteinplantsoentje blijft liggen. De geparkeerde auto’s staan straks wel heel ‘suterich’ naast de 4 meter hoge leeuwen, vrezen de commissieleden. Zij willen dat het parkeerterreintje helemaal verdwijnt en plaatmaakt voor groen. Gemeentelijk projectleider Age Joustra merkte gisteren wel op dat het niet lukt om het advies op te volgen voor 18 mei, wanneer de fonteinen feestelijk in gebruik moeten worden genomen.

Andere fonteinen

Het oordeel over drie andere fonteinen – die van Sneek, IJlst en Hindeloopen – was veel positiever. Omdat de locatie van de fonteinen in die drie steden is aangedragen door een lokale fonteincommissie, wilde Hûs en Hiem daar geen oordeel over vellen. Al klonk er hier en daar wel gezucht over de plek van de Hindelooper fontein, achter de Grote Kerk aan de Nieuwe Weg. De grote geweien en de boom van Shen Yuan staan hier nogal anoniem, was het gevoel. Ondanks dat was het inrichtingsplan in orde.

Nieuwe blikvanger voor Workum komt slecht tot zijn recht

Hetzelfde geldt voor Stefan Balkenhols fontein in Sneek: de man met een hoorn des overvloeds die aan het Hoogend komt. En ook Shinji Ohmaki’s fontein die bij het toekomstige houtmuseum langs het Sneekerpad komt, krijgt volgens Hûs en Hiem een mooie inrichting.

Geschiedenis IJlst

Het stenige parkeerterrein van nu wordt getransformeerd tot een groen plantsoen met veel bomen en stinzenplanten, naar een ontwerp van Erik Overdiep. Langs het veld waar de fontein wordt geplaatst, komen ook panelen met schilderingen waarin de geschiedenis van IJlst wordt uitgebeeld. De stad heeft dit jaar precies 750 jaar stadsrechten.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement