Leeuwarders schrikken van 26 meter hoge flat aan Valeriusstraat

Zestien omwonenden hebben bezwaar aangetekend tegen de 26 meter hoge flat die gepland staat op de plek van de Fenixkerk aan de noordelijke rondweg in Leeuwarden.

Hoewel de bouwplannen nog geen vergunning hebben, is de sloop van de Fenix bij de Valeriusstraat al vast begonnen. Er keren twee gebouwen voor terug. Het ene telt acht lagen en wordt met 26 meter de hoogste flat van het Valeriuskwartier. Het andere krijgt vijf bouwlagen.

Gezinnen uit de omgeving schrikken van de hoge bouw, zo blijkt uit de brieven die ze aan de gemeente stuurden. Ze zijn bezorgd om de schaduwwerking, vooral in de winter. Ook het extra verkeer, het veranderde uitzicht en het hoekige ontwerp wekken weerstand bij omwonenden.

Burgemeester en wethouders blijven echter bij hun standpunt dat de nieuwbouw passend is. Het plan hoeft in hun ogen dan ook niet te worden aangepast. De ,,ranke gebouwen’’ geven een ,,hoogteaccent’’ dat past in de reeks andere hoge gebouwen langs de rondweg. Volgens gemeentelijke berekeningen levert het extra verkeer van de bewoners nauwelijks parkeer- of capaciteitsproblemen op.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement