Leeuwarder raad protesteert tegen uitzetten Afghanen

Kobe Flapper, die zich inzet voor vluchtelingen, zette de motie kracht bij met een protestbord.

Met een ruime meerderheid (27 voor, 11 tegen) heeft de Leeuwarder gemeenteraad woensdagavond een voorstel aangenomen dat het uitzetten van mensen naar Afghanistan uitgesteld moet worden, tot er een nieuw ambtsbericht is.

Volgens een recent rapport van Amnesty International is het land een van de gewelddadigste ter wereld. ,,Wij sturen mensen terug naar een land in oorlog. Dat is in strijd met internationale mensenrechten’’, sprak raadslid Femke Molenaar van PAL/GroenLinks, initiatiefnemer van de motie.

Volgens PAL GroenLinks is het huidige uitzettingsbeleid gebaseerd op een verouderd ambtsbericht. Burgemeester Ferd Crone kreeg de opdracht de boodschap over te brengen naar staatssecretaris Mark Harbers van veiligheid en justitie.

Vanuit Nederland werden in het afgelopen jaar 870 Afghanen uitgezet naar Afghanistan. Momenteel zijn 1130 Afghanen in Nederland uitgeprocedeerd. In Leeuwarden wonen nu zeven mensen uit Afghanistan die mogelijk terug moeten.

Het CDA, Gemeentebelangen en de VVD stemden tegen. Zij vonden dat ze geen uitspraak konden doen over iets wat landelijk beleid is.