Ron Dijkstra (links) en Koen Haringa laten de app zien van Loyal Garden, op de trap naar de zaal van Podium Asteriks in de Blokhuispoort. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Leeuwarder popclubs benutten blockchain

Ron Dijkstra (links) en Koen Haringa laten de app zien van Loyal Garden, op de trap naar de zaal van Podium Asteriks in de Blokhuispoort. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

De Leeuwarder popclubs Podium Asteriks en Neushoorn en festival Welcome To The Village gaan een community bouwen, met de blockchain .

Blockchain: dat kennen we als de energievretende technologie achter cryptomunten als de bitcoin. Wat moet de cultuursector ermee? Ron Dijkstra van het bedrijf Loyal Garden heeft daar wel een idee bij. En Podium Asteriks, popcentrum Neushoorn en festival Welcome To The Village, drie hoekstenen van de Leeuwarder popcultuur, doen mee.

Met zijn bedrijf richt Dijktra zich op bedrijven en, liever nog, culturele organisaties, om die de tools in handen te geven voor de opbouw van loyale communities . ,,Trouwe vrijwilligers, trouwe klanten.” Iedereen houdt van muziek, kunst, cultuur, ,,maar we zetten dat doorgaans niet om in economische waarde.”

Vrijwilligers

Zulke instellingen werken vaak met vrijwilligers, en voor de optredende artiesten is het doorgaans ook geen vetpot. En de consument staat aan de kant, beslist als regel niet mee. Verstevig de community en bouw een ecosysteem waarbij bezoekers, al of niet in een dubbelrol als vrijwilliger, meer zeggingskracht krijgen in wat er geprogrammeerd wordt, etcetera.

Dat dus, dat kan de culturele sector hebben aan blockchain. Dijkstra zit in het bestuur van Podium Asteriks en legde daar zijn ideeën voor. Met als resultaat: een manier om de band met de vrijwilligers te versterken, ja, ook met die van Neushoorn, Welcome To The Village en aanverwante festivals. Met een eigen app en een eigen, digitale munt: de pop. Vaste waarde: 0,01 euro.

Tegenprestatie

Dat is bijvoorbeeld een tegenprestatie voor je vrijwilligers- shift , zegt Koen Haringa van Asteriks. ,,Je kunt er een biertje van halen, maar je kunt er ook voor naar de andere club. En als ik een tegoed heb op die Loyal Garden-app, kan ik bijvoorbeeld duizend pop naar een buitenstaander overmaken, als ik wil dat die naar een tof concert gaat. Het is heel gemakkelijk te delen en zo kun je snel nieuwe mensen uitnodigen.” En dat is goed, want: ,,de gemeenschappelijke doelstelling van iedereen die iets organiseert, is dat er meer mensen naar culturele events gaan. Want als de taart groter wordt, groeit ook ieders stuk.”

En die blockchain, wat doet die in dit verhaal? Dijkstra: ,,Dankzij blockchain zit je met zijn allen op één netwerk. Dus die tokens , die digitale munten, zijn meteen uitwisselbaar. Als je die app maar hebt.” Blockchain, dat komt neer op een decentrale keten van transacties, op een netwerk van computers over de hele wereld. Eenmaal vastgelegd, kan het niet meer worden gewijzigd. Op die manier is het een transparant systeem, snel en veilig.

Meer mogelijkheden

Dijkstra: ,,Die techniek biedt nog veel meer mogelijkheden. juist in de cultuur. Je kunt er veel kosten mee besparen, met ticketing bijvoorbeeld. Je haalt er allemaal mensen, en dus kostenposten, tussenuit. Muziekrechten: dat gaat nu via de Buma/Stemra, artiesten moeten twee jaar wachten op hun geld en die geldstroom is niet transparant. Met blockchain wel. Zodra je liedje gestreamd wordt, wordt het geld direct verdeeld, volgens de vastgestelde verdeelsleutel. Heel inzichtelijk.”

Het idee is dat er een veel grotere community ontstaat, waaraan alle doelgroepen – vrijwilligers, bezoekers, artiesten – deelnemen. Een scene, vandaar ook die pop. Haringa: ,,Dat moet meer worden dan een stukje code in je app. Er moet een gevoel aanhangen, van: ik hoor bij deze scene.” Dijkstra: ,,Blockchain gaat over vertrouwen. Ik noem het niet zozeer een technologie, maar een beweging.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct