Leeuwarder noodopvang mogelijk langer open

De kans bestaat dat de Leeuwarder noodopvang langer open blijft nu de opening van het nieuwe azc in Leeuwarden vertraging oploopt.

Dinsdag werd bekend dat de opening van het asielzoekerscentrum aan de Snekertrekweg waarschijnlijk een half jaar vertraging oploopt. Die heeft te maken met de verbouw van het voormalige postsorteercentrum aan de Snekertrekweg, die gecompliceerder en duurder blijkt dan eerder verwacht, en met een aanbestedingsprocedure. Vermoedelijk wordt het azc in de zomer van 2017 geopend. Het Leeuwarder college betreurt de vertraging zeer en ,,zet waar mogelijk druk op het proces’’, aldus burgemeester en wethouders in een brief aan de raad.

Nu het azc later open gaat, ontstaat er een lange periode waarin Leeuwarder het zonder asielopvang zou moeten stellen; de noodopvang gaat in principe op 1 oktober dicht. ,,Als we deze noodvoorziening daarna nog nodig hebben, kunnen we de gemeente Leeuwarden vragen die langer open te houden. De vraag ligt er nu nog niet, maar de kans bestaat’’, zegt COA-woordvoerster Alet Bouwmeester.

Veranderende samenstelling

,,Wij gaan uit van 1 oktober, dat hebben we ook afgesproken met omwonenden. Als er daarna nog noodopvang nodig is, hebben we enkele nieuwe locaties in beeld’’, zegt Ad van Alphen van de gemeente. ,,Maar als het COA Heliconstate langer wil gebruiken, dan gaan we opnieuw met de buurtbewoners in gesprek.’’

De Leeuwarder noodopvang aan de Heliconweg loopt momenteel snel leeg. Van de 350 mensen in het begin zijn er nog zo’n 140 over. Met enige regelmaat worden er mensen overgeplaatst naar azc’s elders in het land, zoals Budel en Rosmalen. In deze centra gaan mensen hun asielprocedure in.

Verder komen er veel minder nieuwe bewoners in de noodopvang omdat de vluchtelingeninstroom daalt. De totale asielinstroom in mei (1580) was minder dan de helft van het aantal in mei 2015, en 13 procent van de piek in oktober. Ook de samenstelling is veranderd: veel minder Syriërs en meer mensen uit zogenaamde veilige landen (Albanië, Servië en Kosovo).

Statushouders

Leeuwarden heeft, net als andere gemeenten, ook een taak in het huisvesten van statushouders, vluchtelingen met een verblijfsstatus. Hiermee ligt de Friese hoofdstad goed op schema. Begin juni waren 113 statushouders gehuisvest, ruim 80 procent van de taakstelling van de eerste helft van dit jaar. Voor de tweede helft komen daar nog 160 statushouders bij.

De woningcorporaties zijn de grootste huisvesters; 10 procent van de vrijkomende woningen wordt nu aan statushouders toegewezen. Daarnaast wonen nu ruim zestig alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV’ers) in Leeuwarden. Jeugdhulpverleningsorganisatie Elker zoekt huisvesting voor nog honderd AMV’ers in Noord-Nederland.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement