Een 34-jarige Leeuwarder, verdacht van betrokkenheid bij hennepkwekerijen, zou een pistool hebben aangeschaft uit angst voor de man uit Dronryp die onlangs werd neergeschoten.

Dat had de verdachte verklaard tegenover de politie, zo bleek woensdag tijdens de eerste van vier zittingen – ook nog op 19, 20 en 25 oktober – tegen tien verdachten die in februari vorig jaar werden aangehouden tijdens een grote politieactie waarbij hennepkwekerijen werden opgerold in Leeuwarden, Franeker, Sneek, Drachten en Surhuisterveen.  Ook de partner van de Dronrypster moet in deze zaak terechtstaan, maar haar rechtszaak is uitgesteld .

Pistool ‘voor de fun’

Ter zitting verklaarde de Leeuwarder dat hij het automatische pistool en honderd kogelpatronen ,,gewoon voor de fun’’ had aangeschaft. Hij had het wapen verstopt in zijn slaapkamer. De zeer gedetailleerde verklaring die hij eerder bij de politie aflegde, zou onder druk zijn ontstaan. De Leeuwarder zou onder meer verklaard hebben dat hij bang was voor de verdachte uit Dronryp. ,,Als je wordt gepakt hou je je mond dicht’’, zou die hebben gezegd.

Officier van justitie Ineke van Overbeeke stelde daar tegenover dat die uitgebreide verklaring – ,,inside information’’ – werd bevestigd door camerabeelden, verklaringen van anderen en zaken die bij de kwekerijen werden aangetroffen. Ook verwees ze naar de schietpartij in Dronryp op 2 oktober. ,,Geweld in deze branche is geen uitzondering.’’ Het verwonderde haar niet dat de verdachte het wapen had aangeschaft. ,,Het zou zomaar kunnen zijn dat hij een zeer onzekere positie heeft op dit moment.’’ De raadsman van de Leeuwarder, Robert Snorn, liet weten dat er geen aanwijzingen waren voor druk of bedreiging.

Analfabeet

Ter zitting bestreed de verdachte de verklaring in grote lijnen. Omdat hij analfabeet zou zijn, had hij het politieverslag van het verhoor niet goed kunnen lezen. Officier Van Overbeeke noemde de mededeling ,,opmerkelijk’’. De verdachte had niet eerder gerept over zijn beperking. Vastgelegde verklaringen worden in die gevallen ook aan verdachten voorgelezen. Van Overbeeke verbaasde zich erover dat de Leeuwarder desondanks wel in staat bleek meerkeuzevragen te beantwoorden om een mbo-diploma voor asbestverwijderaar te behalen.

De officier hield er rekening mee dat de verdachte, als een van de weinigen, bij de politie openheid van zaken had gegeven en eiste een half jaar cel tegen hem. Tegen een tweede verdachte uit Leeuwarden eiste ze dertig maanden cel. Hij had volgens de officier een meer leidende rol bij de kwekerijen. De man verklaarde dat hij slechts belangstelling had voor hennepafval om daar olie van te maken voor medicinale toepassingen.

Vrijspraak bepleit

De advocaten van beide verdachten, respectievelijk Robert Snorn en Tjalling van der Goot, bepleitten vrijspraak voor hun cliënten. Alleen het wapenbezit kon volgens Snorn bewezen worden. ,,De schijn tegen hebben is niet hetzelfde als wettig en overtuigend bewijs’’, stelde Van der Goot.

Uitspraak: 29 november

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct