LOVE-fontein in Leeuwarden als visitekaartje van Nederland in Eurovisie Songfestival

Leeuwarden was te zien tijdens de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival FOTO TWITTER LEEUWARDENSTAD

Leeuwarden was het decor van een van de introductievideo’s van de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival.

De mistfontein ‘LOVE’ bij het stationsplein was de achtergrond van de introductievideo van de inzending van Roemenië: ‘Amnesia’ gezongen door Roxen.

De songfestivalorganisatie deed in december vorig jaar een oproep voor locatiesuggesties voor de 'postcards', de filmpjes waarin het gastland zich presenteert aan het miljoenen kijkerspubliek en de artiest wordt voorgesteld. Dat leverde meer dan 750 aanmeldingen op. Er zijn 39 locaties uitgekozen.

Normaal gesproken reizen de artiesten af naar de locaties waar de video's worden opgenomen, maar dat was dit jaar niet mogelijk. Daarom zijn er tiny houses met 'blue screens' neergezet op deze plekken, waar de artiesten via beeldtechniek in zijn geplaatst. Ook bij de Leeuwarder fontein stond daarom zo'n huisje.

Het AD wist in februari te melden dat er een 'postcard' was opgenomen op het natuurijs bij het Nannewiid. Er is een foto van een songfestival-huisje op die locatie, maar die beelden waren dinsdagavond bij de start van de show en de introductie van de liedjes nog niet te zien. Mogelijk worden deze beelden donderdag tijdens de tweede halve finale of zaterdag tijdens de grote finale getoond.

In elke introductievideo wordt een Nederlandse stad of plek voor het voetlicht gebracht. Andere locaties waren onder meer de hunebedden in Eext en vestingstad Bourtange van bovenaf.

Overigens hebben de fraaie beelden uit Leeuwarden Roemenië niet geholpen: de inzending haalde niet genoeg stemmen om door te gaan naar de finale.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland