Leeuwarder F-16 vliegt prima op brandstof met frituurvet

Een F-16 van Vliegbasis Leeuwarden heeft de afgelopen twee weken op kerosine met 5 procent BioFuel gevlogen. Het toestel stootte daardoor minder CO2 uit. De proef stopt nu omdat er op dit moment onvoldoende biobrandstof beschikbaar is.

De brandstof waarop het jachttoestel vloog, is gemaakt van gebruikt frituurvet en is geproduceerd in Californië. De F-16 blijkt op de alternatieve brandstof ook nog eens precies hetzelfde te kunnen als op traditionele brandstof, meldt het ministerie van Defensie op zijn site.

Het is de bedoeling eind dit jaar alle F-16's van Leeuwarden met het mengsel te laten vliegen. In 2010 vloog een Apache helikopter van de luchtmacht succesvol met een motor op een mix van 50 procent duurzame vliegtuigbrandstof.

Duurder

,,Toen demonstreerden we de mogelijkheid daarmee te kunnen vliegen'', aldus kolonel Paul de Witte. ,,Duurzame vliegtuigbrandstof is echter nog steeds duurder dan fossiele kerosine, omdat het niet op grote schaal wordt gebruikt.''

De proef met de F-16 is nu gehouden, omdat Defensie via een motie van GroenLinks kamerlid Isabelle Diks werd opgeroepen mee te doen aan het project Elfwegentocht.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement