Leeuwarden: zorg om gebrek aan culturele broedplaatsen

De Leeuwarder gemeenteraad buigt zich de volgende maand over het huidige gebrek aan ‘creatieve broedplaatsen’. Mogelijk komt er iets ‘structureels’.

De Friese hoofdstad telde in het verleden verschillende plekken waar kunstenaars en startende culturele bedrijfjes terecht konden voor weinig geld. De Blokhuispoort had zo’n functie en ook leegstaande gebouwen als de oude technische school aan de Nijlânsdyk boden onderdak.

In de ideale situatie bestuiven de verschillende huurders elkaar met ideeën en tips, waardoor het culturele en economische klimaat in de stad ervan profiteert. De meeste steden proberen zulke plekken te stimuleren, omdat het vestigingsklimaat er door wordt versterkt.

In Leeuwarden ging het tot nu toe om gebouwen die na een tijdje een nieuwe functie kregen of waar de huurkosten omhoog gingen, waardoor het voor kunstenaars niet langer betaalbaar was. De technische school is deze zomer bijvoorbeeld ontruimd in de aanloop naar sloop en nieuwbouw van appartementen. Ook kunstenaarskolonie Asgaard bij het Kalverdijkje heeft vooralsnog een tijdelijke status.

De gemeente bezint zich nu op ,,de steeds vaker gehoorde behoefte aan één of meerdere structurelere creatieve broedplaatsen in de gemeente Leeuwarden. Om de daadwerkelijke behoefte aan broedplaatsen en de eventuele rol van de gemeente in kaart te brengen, zijn diverse gesprekken gevoerd met een aantal partners in de creatieve sector.’’ Ambtenaren werken aan een beleidsnota die komend najaar moet uitkomen. Op 19 september laten raadsleden zich bijpraten door culturele brainstormers.

Gebrek aan leegstaande gemeentelijke gebouwen is er overigens niet. De gemeente weet zich namelijk geen raad met oude cultuurgebouwen als Theater Romein, Zalen Schaaf en schoollokalen die vrijvallen door de daling van het aantal leerlingen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement