Leeuwarden wint slag om WK Frisbee

Leeuwarden is over twee jaar gastheer van de wereldkampioenschappen ultimate frisbee. De finales worden gespeeld in het Cambuurstadion.

Het achtdaagse toernooi voor landenteams - van 11 tot en met 18 juli 2020 - heet voluit WFDF 2020 World Ultimate and Guts Championships . Het is zaterdag aan Leeuwarden toegewezen, tijdens het WK voor clubteams in Cincinnati in de Verenigde Staten. Het Nederlandse bid won van dat van kandidaten in Australië en Canada.

Sporters uit 40 landen

De Nederlandse Frisbee Bond (NFB) deed een gooi naar het toernooi met het organisatiebureau The Organizing Connection (TOC) in Oss, met steun van het Leeuwarder stadsbestuur en de provincie.

Het toernooi zal volgens de frisbeebond tussen de 2500 en 3500 sporters en begeleiders uit 40 landen naar Leeuwarden lokken. Zij zouden goed zijn voor 21.000 overnachtingen en 63.000 maaltijden.

De sporters gebruiken voor hun wedstrijden zeker 20 sportvelden in de stad, om op de slotdag te eindigen in het stadion van Cambuur. In Londen trok de eindstrijd vier jaar geleden meer dan 10.000 bezoekers.

‘Geweldig dat het gelukt is’

Leeuwarden steekt 100.000 euro in het toernooi. Wethouder Sjoerd Feitsma: ,,De titel van culturele hoofdstad heeft ons ongetwijfeld geholpen bij het binnenhalen van de WK.’’

De provincie staat garant voor 35.000 euro, voor het uitzenden van wedstrijdverslagen. Gedeputeerde Michiel Schrier: ,,Geweldig dat het gelukt is. We kijken ernaar uit om alle sporters, begeleiders en supporters in 2020 te mogen ontvangen.”

Olympische Spelen

Frisbee is volgens de bond een snelgroeiende sport die kan bogen op de Olympische status van het International Olympisch Comité (IOC). In de Verenigde Staten wordt de sport professioneel beoefend.

De sport hoopt in 2028 te debuteren tijdens de Olympische Spelen in Los Angeles. In Nederland telt de bond 1580 leden en 36 verenigingen. Friesland is nog een witte vlek. Nederland is op het WK voor clubteams momenteel vertegenwoordigd met één team.

Voorzitter Jos Verhoeven van de NFB: ,,De komst van het WK naar Nederland zorgt er ongetwijfeld voor dat nog meer jongens en meisjes de frisbeesport ontdekken. Het is een super dynamisch spel en de sfeer bij wedstrijden is fantastisch.”

Geen scheidsrechter nodig

Op de website van de Nederlandse Frisbee Bond wordt uitgelegd hoe de wedstrijden in hun werk gaan:

,,Ultimate frisbee wordt gespeeld door twee teams van zeven spelers op een veld van 100 bij 37 meter. Aan beide zijden van het veld bevindt zich een 18 meter diep scoringsvak. na de beginworp probeert de ene ploeg de frisbee via goed en effectief samenspel steeds dichterbij de endzone van de andere partij te gooien. Als een speler eenmaal in schijfbezit is, mag hij niet meer lopen, totdat hij heeft overgespeeld naar een teamgenoot. Er wordt gescoord als de schijf uiteindelijk wordt gevangen in de endzone van de tegenpartij.’’

,,Het verdedigende team komt in bezit van de schijf als de aanval van de tegenpartij wordt onderbroken. Dat gebeurt als de schijf wordt onderschept, de schijf de grond raakt of buiten de lijnen wordt gegooid, of als de schijfbezitter wordt uitgeteld. De schijfbezitter heeft namelijk 10 seconden de tijd om de frisbee af te spelen.’’

,,De winnaar is het team dat als eerste 17 punten heeft gescoord met twee punten verschil en een wedstrijd duurt gemiddeld anderhalf uur. Scheidsrechters komen er niet aan te pas. Zowel de spelers als de schijf zijn bijna continu in beweging. Alleen degene die de schijf ontvangen heeft en zijn directe tegenstander staan even stil. Deze schijfbezitter probeert een vrijlopende medespeler te bereiken. De verdedigende partij doet zijn best om de frisbee te onderscheppen. Vaak resulteert dit in een sprint, sprong- of duikduel, wat Ultimate Frisbee heel aantrekkelijk maakt als kijksport.’’