Leeuwarden stopt met plaatsen dure hondentoiletten

De gemeente Leeuwarden stopt met de plaatsing van dure hondentoiletten. Deze ‘Gepp-bakken’ raken voortdurend verstopt door plastic zakjes en andere troep.

Leeuwarden begon in 2011 met de plaatsing van de roestvrijstalen zuiltjes, waaronder forse ondergrondse betonbakken zitten. Inmiddels staan er 190 van deze Gepp-toiletten. Ze kunnen worden schoongespoeld op het riool.

,,In theorie is het een goed werkend systeem’’, schrijven de verantwoordelijke ambtenaren. Voordelen: er is weinig stank en ze hoeven niet vaak te worden geleegd, wat kosten bespaart.

In de praktijk zitten er echter te veel nadelen aan, blijkt uit de ambtelijke nota. De hondentoiletten zijn zes keer zo duur als gewone afvalbakken en werken alleen goed als hondeneigenaren de drollen in een biologisch oplosbaar zakje doen en dan in het toilet werpen.

Afvaldump

Te veel Leeuwarders kiezen echter voor goedkopere plastic zakjes, die dus ook in deze bak belanden. Folders en ander afval worden soms ook in de toiletten gegooid.

Gevolg: een speciale kolkenreiniger moet een keer per maand de filters van de toiletten langs, terwijl afval naar een gespecialiseerd bedrijf gaat. De jaarlijkse kosten zijn hierdoor opgelopen tot 30.000 euro.

Te veel hondeneigenaren vinden biozakjes te duur om drollen in te verpakken. De gemeente heeft nog wel onderzocht of gratis verstrekking van de biozakjes een optie is. Ze vindt van niet, want dat zou jaarlijks 300.000 euro kosten.

Vervuild

De Gepp-bakken konden worden doorgespoeld op het riool, maar worden hier nu van losgekoppeld, omdat ze toch te vervuild zijn. Ze worden voortaan ,,geleegd op de reguliere manier voor de overige ondergrondse containers van het gewone huishoudelijke afval.’’

Hondeneigenaren mogen voortaan hun poepzakjes in alle afvalbakken gooien, zowel de normale 1390 exemplaren als de 326 bakken waar al een hondenpoepsticker op zit.

De gemeente meldt dat het team Stadstoezicht ,,een toenemend aantal incidenten met gevaarlijke honden’’ constateert.

Hondenlosloopplekken

De gemeente zet daarom een gedragskundige in. ,,Eigenaren van ernstig overlast gevende honden wordt de mogelijkheid aangeboden om een cursus gedragsverandering te gaan volgen.’’ De gemeente Leeuwarden telt op dit moment 7100 honden.

Leeuwarden heeft 56 hondenlosloopterreinen en probeert dit aantal verder uit te breiden in nieuwbouwwijken en dorpen. Tegen vier recente aanlegplannen of verplaatsingen is bezwaar gemaakt.

Vier mensen vrezen overlast door verplaatsing van de losloopweide van de Hooidollen naar het Leeuwarder Bos bij de Gealanden. De gemeente wacht daarom nog even met de inrichting.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement