Leeuwarden staat op de kaart; nu nog een eigen frisbeeteam

,,In de frisbeewereld staat Leeuwarden nu al op de kaart’’, zegt Mirjam Jansen-Schaap, de coördinator van de nationale teams van de Nederlandse Frisbee Bond vanuit Cincinnati, waar de Friese hoofdstad zaterdag het WK voor landenteams in 2020 kreeg toegewezen.

Leeuwarden wint slag om WK Frisbee
Lees verder

Cincinnati is vanaf zaterdag het toneel van het WK ultimate frisbee voor clubteams. Nederland wordt er vertegenwoordigd door het gemengde team GRUT, dat de openingswedstrijd speelt tegen een ploeg uit Boston.

De vreugde over het binnenhalen van het WK is groot in het Nederlandse kamp. ,,We hadden wel het idee dat de toewijzing aan Leeuwarden in de pijplijn zat, maar het is een hele opluchting dat het nu officieel is. We hebben er heel veel zin in’’, zegt Jansen.

'Near Amsterdam'

In Cincinnati zijn 100 teams uit 38 landen present. ,,In Amerika, Canada en Japan is ultimate frisbee een grote sport, met professionle teams. Maar ze komen hier van de hele wereld, van Polen tot Venezuela. En allemaal komen ze ons nu vragen hoe je Leeuwarden uitspreekt en waar de stad eigenlijk ligt. We houden het er maar op dat het near Amsterdam is.’’

Met het bidbook in de hand legt Jansen de sporters uit hoe ze straks met de bus en vooral ook op de fiets langs de twintig wedstrijdvelden kunnen reizen. De Nederlandse delegatie deelt stroopwafels uit.

Hogescholen

,,Dat Leeuwarden en Friesland geen georganiseerde frisbeegooiers hebben en dus een witte vlek vormen op de kaart van de Nederlandse Frisbee Bond, ziet coördinator Jansen niet als een bezwaar. ,,Daar gaan we straks vast verandering in brengen. We hopen in overleg met de hogescholen spoedig een Leeuwarder team van de grond te krijgen.’’

Ook in de rest van Nederland kan de sport nog groeien. Het mixed team GRUT, met spelers uit diverse studentensteden, werd vorig jaar Europees kampioen en is nu in Cincinnati de hoogstgeplaatste Europese deelnemer. Toch moesten de sporters een crowdfundingsactie op poten zetten om hun reis naar de VS te kunnen bekostigen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement