Leeuwarden komt 13,6 miljoen euro te kort op sociaal domein

De gemeente Leeuwarden schat in dat ze de komende jaren telkens 13,6 miljoen te kort komt op het sociaal domein. Als bezuinigingen niet helpen, zijn de gevolgen dramatisch.

De rijksoverheid geeft Leeuwarden ieder jaar wat minder geld om allerlei zorg en hulp aan jeugd, ouderen en gehandicapten van uit te voeren. Hiermee hoopt Den Haag de gemeente te dwingen tot bezuinigingen. Die lukken echter nog niet goed genoeg. Daardoor kampt de gemeente met een gat, dat ze zelf moet dichten.

Jeugdzorg

Opvallend is vooral dat de Leeuwarder uitgaven aan Jeugdzorg vorig jaar flink opliepen, terwijl het juist de bedoeling was dat die zouden dalen. Meer kinderen werden onder voogdij geplaatst en het aantal jongeren met dure zorgverlening nam toe.

Door zulke tegenvallers schreef de gemeente afgelopen jaar rode cijfers, zo blijkt uit de jaarcijfers die donderdag zijn gepresenteerd. Burgemeester en wethouders noteerden ,,een nadelig rekeningresultaat van 4,9 miljoen’’.

Harder bezuinigen

Als de gemeente hier niets aan doet, blijft het tekort van 13,6 miljoen op het sociaal domein ieder jaar weer terugkeren. B. en w. maken volgende week dan ook bekend hoe zij de komende jaren harder gaan bezuinigen op deze uitgaven.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement