Leeuwarden grijpt naast titel Roze Zaterdag 2019

Leeuwarden grijpt naast de organisatie van Roze Zaterdag 2019, een evenement dat het begrip voor homo’s, lesbo’s, biseksuelen en transgenders ,,moet tonen en als doel heeft het te vergroten’’. Venlo krijgt de titel Roze Stad.

Leeuwarden had zijn zinnen gezet op de organisatie van de Nederlandse ‘gay pride’, waar ieder jaar zo’n 30.000 mensen op af komen om het thema diversiteit en acceptatie onder de aandacht te brengen.

Wethouder Sjoerd Feitsma (PvdA, cultuur) vindt ,,het natuurlijk jammer dat Roze Zaterdag 2019 niet in Leeuwarden zal plaatsvinden. Er was vanuit diverse organisaties, het college van b. en w. en de gemeenteraad veel enthousiasme voor dit mooie event. We willen dat enthousiasme bij onze partners behouden. We overwegen daarom Leeuwarden opnieuw te kandideren voor 2020.’’

Ook gaat de gemeente kijken hoe ze zonder de titel Roze Stad samen met Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018, Tumba en COC hoe het thema in 2018 en 2019 onder de aandacht kunnen brengen.

Roze Zaterdag bestaat sinds 1978 en werd nog niet eerder in Friesland georganiseerd. Zaterdag (24 juni) vond Roze Zaterdag plaats in Den Bosch en Oss. In 2018 is Gouda gastheer. Vorig jaar was Amsterdam de Roze Stad.