Leeuwarden en Noardeast-Fryslân aan kop met aantal uitgeschreven coronaboetes

Het was ontzettend druk in de Prinsentuin op Hemelvaartsdag. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

In Friesland zijn de meeste coronaboetes uitgeschreven in Leeuwarden en Noardeast-Fryslân. Dat blijkt uit cijfers die de Volkskrant met een wob-procedure opgevraagd heeft bij het Openbaar Ministerie (OM).

In de gemeente Leeuwarden werden 155 boetes uitgeschreven en in Noardeast-Fryslân 54. Omgerekend naar het aantal boetes per 10.000 inwoners gaat het om 12,5 en 12 boetes per 10.000 personen.

Wat opvalt is dat boa’s en politie-agenten in het zuiden van de provincie veel minder boetes uitgeschreven hebben. In De Fryske Marren bleef het in totaal bij 8, in Ooststellingwerf 3 en in Opsterland slechts 1. In Tytsjerksteradiel werd zelfs geen enkele coronaboete uitgedeeld.

Overigens zitten Leeuwarden en Noardeast-Fryslân met hun gemiddelde nog flink onder de top tien van gemeenten met de meeste boetes per 10.000 inwoners, zo blijkt uit de door de Volkskrant gepubliceerde cijfers . Zaltbommel en Bunschoten voeren de top tien aan met 38 boetes per 10.000, gevolgd door Loon op Zand (33,7) en Nijmegen (32,5).

Leeuwarden lijkt wel strenger geweest te zijn dan andere grote gemeenten zoals Groningen (5 boetes per 10.000 inwoners), Breda (5,8 per 10.000) of Almere (7,5 per 10.000).

De verschillen in het aantal uitgeschreven boetes heeft volgens experts die de Volkskrant raadpleegde vooral te maken met lokale prioriteiten. ,,Het is een kwestie van mensen en inzet. Dat zijn bestuurlijke keuzes’’, zegt de Nijmeegse strafrechtdeskundige Henny Sackers..

In de eerste drie maanden van de coronacrisis zijn 22.820 boetes uitgedeeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus