Last van je ogen en moet je worden behandeld? De wachttijd voor een consult in het MCL loopt op tot een jaar

Teamleider Bianca Scheffer van de poli oogheelkunde in MCL Foto: Niels Westra

Nieuwe oogpatiënten moeten rekening houden met minstens negen à tien maanden wachttijd voor een consult in Medisch Centrum Leeuwarden. Voor bestaande patiënten is dat – zonder urgentie – mogelijk een half jaar.

Vóór de coronacrisis stond er in het MCL in Leeuwarden en Harlingen gemiddeld twee tot drie maanden wachttijd voor een eerste afspraak bij de polikliniek oogheelkunde, zegt teamleider Bianca Scheffer.

De reguliere zorg komt weer geleidelijk op gang in de ziekenhuizen, maar door de anderhalve-meter maatregelen en verplichte triage op hoestklachten kunnen op een dag lang niet zoveel mensen worden gezien als in normale omstandigheden. ,,Amper 20 procent. Normaliter zagen we driehonderd patiënten op een dag, nu maar zestig.”

Daar komt bij dat oogartsen niet een deel van hun consulten met videobellen of de gewone telefoon kunnen afhandelen, zoals andere disciplines. ,,Ze moeten de patiënt altijd diep in de ogen kijken, het achterste netvlies bekijken kan niet via een iPad.” Door de coronacrisis opgelopen achterstanden inhalen zal niet lukken, voorziet Scheffer.

Overal groeien wachttijden

De wachttijden bij de polikliniek oogheelkunde van MCL zijn exemplarisch voor alle ziekenhuizen, zegt woordvoerder Frits Mostert. Ze zijn bovendien illustratief voor meer poliklinieken. Ook bij orthopedie, plastische chirurgie en de keel- neus- en oorarts zijn de wachtlijsten fors gegroeid. De reguliere zorg is in de vier Friese ziekenhuizen voor ongeveer de helft weer op gang gekomen, het ene ziekenhuis is daar verder in dan het andere.

Bestaande oogpatiënten krijgen voorrang in het MCL, zegt Scheffer. Er wachten bijna zesduizend patiënten op een afspraak. ,,Die moeten misschien een half jaar of langer extra geduld hebben”, zegt ze. Veelal gaat het om controle. Patiënten met spoedklachten gaan altijd voor. Het is aan de huisarts of de medisch specialist om te beoordelen wie moet worden gezien, zegt Scheffer. ,,Ze moeten zeker bellen als ze klachten hebben. We willen voorkomen dat mensen slechtziend raken.”

Het betreft onder andere patiënten met staar, patiënten met de oogziekte glaucoom, patiënten met diabetes en oogdrukproblemen of patiënten met slijtage van de gele vlek in het netvlies. Met staaroperaties is MCL weer mondjesmaat begonnen. Naast bestaande patiënten staan er zo’n duizend nieuwe patiënten in de virtuele wachtrij voor een behandeling in MCL, zoals kinderen met een standsafwijking. Zij moeten rekening houden met negen à tien maanden wachttijd, zolang de maatregelen niet verder versoepelen. ,,Als het niet meer is. De situatie kan weer verslechteren.”

Veel rek in het uitbreiden van de behandelingen is er volgens Scheffer niet. Er wordt wel gekeken of consulten in de avonden of op zaterdag haalbaar zijn.

Niet durven te komen

Het MCL merkt dat er nog steeds veel patiënten zijn die niet naar het ziekenhuis durven te komen. ,,Er zijn patiënten met ernstige netvliesaandoeningen die beslist een injectie nodig hebben, maar bang zijn voor een coronabesmetting bij ons. Dat is beslist niet nodig, het is hier veilig”, zegt Scheffer. Voor het ziekenhuis is het vervelend dat patiënten zonder afzeggen wegblijven. ,,Gisteren kwamen twee op de tien patiënten niet opdagen. Dat is jammer, want dan hadden we iemand anders kunnen helpen.”