Laser tegen ganzen verplaatst probleem

Lasers om ganzen te verjagen verschuiven het probleem naar andere percelen, maar beperken de gewasschade niet. Het kan tot lokale spanningen leiden.

Dit blijkt uit een landelijke praktijkproef die in opdracht van de uitvoeringsorganisatie BIJ12 van de provincies. Het is uitgevoerd door het onderzoeksbureau Altenburg & Wymenga uit Feanwâlden die onder meer proeven deed in Noord-Oost Fryslân en Rond de Deelen.

Om de jaarlijkse schade door ganzen van zo’n 19 miljoen euro te verminderen, leek het gebruik van een laser voor het verjagen van de vogels een oplossing. Die hoop is nu weg. „BIJ12 en de provincies achten het niet zinvol om het gebruik te stimuleren”, aldus woordvoerder Edwin Schras.

Weersafhankelijk

De laser werkt wel voor een individuele boer, omdat die zijn eigen percelen schoner kan houden. Maar nabijgelegen boeren kunnen hierdoor juist meer schade krijgen, wat tot lokale spanningen kan leiden, zo concludeert het rapport.

De verjagende werking van de laser blijkt ‘sterk weersafhankelijk’ te zijn. In totaal blijft een op de vijf ganzen op het perceel aan de grond en 14 procent strijkt er na een korte tijd weer neer.

Volgens de onderzoekers worden onbedoeld ook overwinterende weidevogels en steltlopers verjaagd, waaronder kieviten, goudplevieren en wulpen.

Regelgeving

De onderzoekers waarschuwen voor het risico van lasers op oogschade of verbranding van de huid. De exacte gevolgen voor de vogels moet nog verder worden onderzocht. Ook zijn er veiligheidsrisico’s voor passanten. Mogelijke bezoekers moeten worden gewaarschuwd over het gebruik van de laser.

De provincies willen dat er regelgeving komt: „Het wordt tijd dat het rijk als verantwoordelijk wetgever zich uitspreekt over de toelaatbaarheid van dit type sterke lasers, klasse 3B en hoger, in het buitengebied.”

Schadeomvang

De fabrikant van de gebruikte agrilaser, Bird Control Groep, bestrijdt belangrijke uitkomsten van het rapport. Het voorspelt dat het gebruik de staat enkele miljoenen oplevert door vermindering van schadevergoedingen.

De provincies vrezen het tegendeel bij collectief gebruik van de laser.

Schras: „Hierdoor neemt hooguit de schaal van de verschuiving van het probleem toe, en mogelijk de schadeomvang ook. Immers door de grotere af te leggen afstanden neemt de energiebehoefte en daarmee de behoefte aan voedsel van de ganzen toe.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement