Langste Nederlandse hittegolf ooit is bijna voorbij

De temperatuur liep dinsdag overal in de provincie weer op tot tropische waarden. Tegen de grens met Drente werd het zelfs 35 graden. Op de Waddeneilanden werd het ruim 30 graden. Vliegbasis Leeuwarden noteerde 33,1 graden.

De hittegolf is nu bijna voorbij. In de kustgebieden eindigde die al eerder, doordat de temperatuur op 28 of 31 juli de 25 graden niet meer haalde.

In Siegerswoude begon de hittegolf op 15 juli en duurde tot vandaag 24 dagen. Daarvan waren er tien dagen boven de 30 graden. Vandaag (woensdag) of morgen eindigt de hittegolf ook daar, want vrijdag wordt naar verwachting nergens in ons land de 25 graden meer gehaald.

In dit dossier hielden we alles over de hitte en de droogte van de afgelopen tijd bij.

Ook in Noord-Brabant en Limburg komt dan een einde aan de langste hittegolf ooit, die daar dan 28 of mogelijk 29 dagen zal hebben geduurd. Tot nu toe duurde de langste hittegolf 22 dagen, van 10 tot en met 31 juli 1994, eveneens in het zuidoosten van het land.

Bij het KNMI in De Bilt bleef het kwik op 28 juli beneden de 25 graden, waardoor daar twee kortere hittegolven werden opgetekend: van 15 tot en met 27 juli en van 29 juli tot en met 7 (of 8) augustus. De hitteproductie van deze zomer is inmiddels vergelijkbaar met zomers als die van 1947 en 2006.

Einde aan extreme droogte

Ook aan de extreme droogte lijkt nu een einde te komen. Sinds 1 mei viel in Anjum maar 46, op Vlieland 52 en in Laaksum 57 millimeter, tegen circa 180 normaal. Weilanden in Gaasterland ogen als Mongoolse steppes. Het landelijk gemiddeld neerslagtekort sinds 1 april is inmiddels opgelopen tot 305 millimeter en dat is meer dan in 1976 rond deze tijd (circa 280 mm). Destijds liep het tekort tegen september op tot 340 millimeter.

Het ziet er naar uit dat de komende dagen een deel van het tekort wordt weggewerkt. Vandaag kan er een bui vallen, mogelijk met onweer, en vooral morgen is er kans op regen van betekenis. De dagen daarna blijft het wisselvallig, met maxima van 20 tot 25 graden. Zoals een Nederlandse zomer hoort te zijn.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement