Langs het spoor bij Hurdegaryp werken jongeren aan de toekomst

Het stationsgebouw in Hurdegaryp heeft weer een invulling. Bij ’t Stationnetje kunnen jongeren terecht om aan hun toekomst te werken.

Hoe bouw ik een sociaal netwerk op? Waar begin ik in de zoektocht naar een baan? Wie zich dat afvraagt, kan sinds kort terecht bij ’t Stationnetje in Hurdegaryp.

Aanzet vanuit gemeente

De eerste aanzet kwam van de gemeente Tytsjerksteradiel. Die zocht een bestemming voor het voormalige stationsgebouw, dat nog altijd eigendom is van de NS. Met ’t Stationnetje wil de gemeente jongeren bereiken die tussen wal en schip raken. Denk aan de zogeheten onzichtbare jongeren: gestopt met school, maar zonder uitkering en dus nergens geregistreerd.

Welzijnsorganisatie Kearn werkte de plannen vervolgens uit en gaf het pand een nieuw interieur, met hulp van de betrokken jongeren. Woensdagavond was de officiële opening.

Hulp bij zoektocht naar opleiding

Wie mee wil doen, moet wel een doel opstellen. Neem Hidde Hartholt (20). Hij haakte af bij zijn opleiding als onderwijsassistent. Nu is hij soms wel drie dagen per week te vinden in het oude stationspand. Daar vindt hij hulp bij de zoektocht naar een nieuwe opleiding.

Of Schelte Koop Keizer (15). Hij wil de ICT-wereld in maar hoe? Medewerkers van Kearn geven begeleiding. Ondertussen werkt hij ook nog aan een website voor ’t Stationnetje.

Handjevol deelnemers

Op dit moment is er nog maar een handjevol deelnemers. Het streven is om uiteindelijk zo’n 120 jongeren uit Tytsjerksteradiel te bereiken.

’t Stationnetje is overigens aangesloten bij het project Meer Kansen voor Jongeren van het Oranje Fonds. Dat houdt bij of de aanpak van het ’t Stationnetje daadwerkelijk aanslaat.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement