Lange files en ongevallen in Friesland door sneeuwval, code geel blijft van kracht

De sneeuwval in Friesland resulteerde dinsdag in lange files. Die zijn inmiddels opgelost maar het blijft oppassen op de weg. Voor woensdagochtend blijft code geel gelden wegens sneeuw en bevriezing.

Tussen Oudehaske en de afslag Oosterwolde bij Drachten stond dinsdagavond liefst 23 kilometer. Die loste later op de avond op. Toen had de McDonald's in Heerenveen al goede zaken gedaan. Veel automobilisten verlieten de snelweg voor een bezoek aan de fastfoodketen.

Ook op andere plaatsen had het verkeer last van sneeuwval. Zo ondervinden automobilisten hinder op de wegen bij onder meer Akkrum, Sneek, Witmarsum, Joure, Drachten en Tjalleberd en op de Afsluitdijk.  De situatie op de weg is zeer wisselend.

Op de snelwegen in Friesland werd en wordt langzaam gereden. Er komen onder andere meldingen van de Waldwei tussen Drachten en Leeuwarden. Automobilisten spraken van glijpartijen en glibberig asfalt. Er werd niet veel harder dan dertig kilometer per uur gereden.

Ook tussen Drachten en Oosterwolde waren er problemen. Wie daar langs reed, kon rekenen op een half uur vertraging.

In totaal stond er in Nederland op het drukste moment dinsdag 2296 kilometer file, een record. De gladheid op de wegen houdt aan. Sneeuwschuivers en strooiauto's worden volop ingezet maar hebben moeite de wegen schoon en berijdbaar te houden.

Meerdere ongevallen

De sneeuw zorgt ook voor ongelukken. In Leeuwarden raakte een vrouw gewond toen zij met haar scooter in botsing kwam met een bezorgauto van de Albert Heijn. Zij is met verwondingen aan haar knie overgebracht naar het MCL.

Op de Afsluitdijk raakten meerdere auto's tijdens sneeuwbuien van de weg. Een busje kwam bovenop de vangrail terecht.

De ambulance komt ter plaatse bij een auto die op de vangrail is beland.

In Ysbrechtum raakte een auto van de weg de sloot in. Het ongeval gebeurde op de Kleasterwei in het dorp. De inzittende(n) kon(den) het voertuig zelfstandig en zonder kleerscheuren verlaten. De auto werd door een berger uit het water getakeld.

In Ysbrechtum raakte een auto te water. FOTO PRO NEWS

Ook tussen Menaam en Marsum was het raak. Rond vieren raakte een vrouw de macht over het stuur kwijt. Ze kwam tot stilstand op een grote kei. Een ambulance kwam ter plaatse maar de vrouw bleek ongedeerd.

De auto klapte op een grote kei. FOTO VAN OOST MEDIA

Op de Sûderleijen bij De Tike raakte een 45-kilometer-auto op de kop in de sloot. De bestuurder wist er zelf uit te komen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement