Landelijke FvD-kopstukken in Leeuwarden: 'Haatschool via strafrecht uitroken'

Friese leden luisteren naar de volksvertegenwoordigers van Forum voor Democratie. FOTO NIELS WESTRA

Als islamitische scholen en moskeeën haatzaaien of groepen beledigen, wil Forum voor Democratie-kamerlid Theo Hiddema dat ze strafrechtelijk worden uitgerookt.

,,Haatschooltjes à la de madrassa’s in Pakistan’’ worden door de minister en burgemeesters ongemoeid gelaten uit vrees voor een opstand in de Haagse Schilderswijk, stelde Hiddema op een provinciale partijavond in Leeuwarden.

,,Men treedt niet op, omdat men gevangen zit in overlegjes. De salafisten, die in scholen en moskeeën afvalligen en ongelovigen met dood, dood en nog eens dood bedreigen, moeten worden vervolgd’’, aldus de FvD-man uit Maastricht.

‘Sharia-onderwijs’

Volgens Hiddema is een combinatie van de artikelen 137d (over groepsbelediging) en 140 (over criminele organisaties) daarvoor het meest geschikt. ,,Daar staan zulke hoge straffen in, dat je infiltratie als opsporingsmiddel kunt gebruiken. Hang microfoons op en stuur nepkinderen en nepouders naar die scholen om bloot te leggen wat er wordt onderwezen. Je kunt er morgen mee beginnen.’’ Hiddema reageerde op een vraag van het Friese FvD-lid Gerhard Bruggink, die sprak van ,,sharia-onderwijs’’.

Circa 140 leden van Forum voor Democratie maakten in het Oranje Hotel kennis met de zeskoppige statenfractie. Die legde uit dat ze wil investeren in samenwerking met andere partijen in de staten, zonder ideologie op de voorgrond te plaatsen.

De FvD is in de informatieronde voor een nieuw provinciaal college te gauw op een zijspoor gezet, oordeelde fractieleider Maarten Goudzwaard. ,,Constructieve oppositie’’ moet de komende jaren bewijzen dat de andere partijen zich door koudwatervrees hebben laten leiden.

Smeden van een hechte, gedreven club

Politiek leider Thierry Baudet riep de FvD-leden op tot het smeden van een hechte, gedreven club. ,,Kiezersgunst komt en gaat als de getijden. Dat kan je niet sturen. Maar je kunt wel een onderstroom worden, als compostlaag in de samenleving.’’

Baudet stelde GroenLinks op dit punt als voorbeeld: ,,Dat is de meest succesvolle partij. Als onderstroom heeft ze de rechterlijke macht, de universiteiten en de journalistiek overgenomen’’.

De FvD bestempelde Baudet als de stem van ,,een stille meerderheid, die zicht nooit goed had weten te organiseren’’. Recente interne strubbelingen in de partijtop maken Forum ,,ook weer sterker’’, meent hij.

,,De media’’ hebben gedoe over geld en declaraties ten onrechte als richtingenstrijd afgeschilderd, vond Baudet. ,,Ze hebben twee maanden een stijve piemel gehad door het zo te framen om Forum te ondermijnen.’’ De uitleg leek de opgekomen leden gerust te stellen.