Naaisters vervaardigen maskers voor Lampe.

Lampe Sneek schroeft productie maskers op naar 1 miljoen per maand

Naaisters vervaardigen maskers voor Lampe. FOTO LAMPE

Lampe Group in Sneek wil de productie van mondkapjes in korte tijd opschalen tot ongeveer een miljoen per maand. De fabricage van protectieschorten voor de zorg wordt opgekrikt naar 2 miljoen per jaar.

Momenteel bouwt Lampe (55 werknemers) samen met technologiebedrijf Demcon in Enschede aan een volautomaat voor de gezichtsmaskers. Eind juli moet deze operationeel zijn in Sneek. De productiesnelheid kan dan worden opgevoerd naar één masker per seconde.

Nu nog laat Lampe de meeste maskers maken door zo’n veertig thuisnaaisters in en rond Sneek. ’s Avonds, wanneer het gewone werk in de fabriek gedaan is, brengt het bedrijf snij- en laserlijnen in stelling om de thuiswerkers van nieuw materiaal te voorzien.

Mond- en neusmaskers zaten niet eerder in het assortiment, medische schorten evenmin. Dat veranderde toen het nabijgelegen Antonius Ziekenhuis contact opnam over het tekort aan beschermingsmateriaal, vertelt directeur verkoop en service Maarten Stuurman.

Zelf oplossingen vinden en toepassen

Patronen en werkwijze waren er niet, maar het bedrijf is gewend om zelf oplossingen te vinden en toe te passen. ,,We hebben 50.000 artikelen in ons assortiment, leveren heel veel maatwerk en doen al veel in de medische hoek.’’ Vaak gaat het om textieloplossingen voor filtervraagstukken van bedrijven op het gebied van lucht, vloeistof en vaste stof.

De schorten waren eenvoudig. De maskers iets ingewikkelder. Een beetje struinen op internet en eigen ontwerpcreativiteit leverden snel een winnend model op: de puffin . ,,Het masker lijkt een beetje op een papegaaiduiker, vandaar.’’

Maar toen. Waar moest Lampe geschikt materiaal vandaan halen? ,,Dat is in Europa een groot probleem. Je hebt meerdere bedjes van ultra fijne vezels nodig, vervaardigd uit gesmolten kunststof granulaat, meltblown heet dat. Maar Europa heeft zeer weinig meltblownfabrieken. Die draaien nu overuren voor nationale overheden. De meeste fabrieken staan verder in Azië.’’

loading

Internationaal netwerk

Lampe bouwde in 145 jaar een groot internationaal netwerk op en dat kwam van pas. Duitse en Nederlandse relaties waren bereid om wereldwijd gewild basismateriaal door te geleiden naar Sneek. Inmiddels is er een betrouwbare aanvoerlijn opgezet.

Volgende probleem: hoe krijg je mondkapjes snel gecertificeerd? Zorginstellingen moeten er immers van op aankunnen dat de maskers het virus tegenhouden. ,,Nederland beschikte niet over een geaccrediteerd bureau dat de complete certificering van de maskers kan verzorgen. Inmiddels heeft het Landelijk Centrum Hulpmiddelen (LCH) een bureau aangewezen dat dat nu verzorgt.”

De eerste Sneeker modellen werden beproefd door het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen. ,,De puffin kwam uitstekend uit de bus. De filtratiegraad was goed, de goede pasvorm sluit lekkage uit en men vond hem fijn draagbaar.’’

Dat leidde niet automatisch naar het gewenste CE-keurmerk, dat aangeeft dat het product voldoet aan Europese kwaliteitseisen. ,,Zo’n procedure kan rustig een half jaar duren.’’ Wel maakte het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) de normen voor gezichtsmaskers vrij beschikbaar. ,,Normaal moet je die kopen.’’

‘De pandemie maakt duidelijk dat we ons als ondernemers moeten inspannen voor ‘Made in Europe’

Friese zorgverleners hebben inmiddels al 20.000 puffins van Lampe gebruikt. Een groeiende vraag is er ook van bedrijven. ,,Je merkt dat er tekorten ontstaan in andere sectoren, zoals de bouw, de installatietechniek, de zuivel en veevoerfabrieken. Alles waar stof een item is.’’ Aan particulieren levert Lampe niet.

Meer nog dan de financiering van de investering voor nieuwe productielijnen, ziet Stuurman beschikbaarheid van materialen als grootste uitdaging. ,,Je kunt nog zo slim zijn en goed gerobotiseerd, als we voor de materialen stoffen afhankelijk blijven van China, zijn we niet goed bezig. De pandemie maakt duidelijk dat we ons als ondernemers moeten inspannen voor ‘Made in Europe’. Beschikbaarheid kan belangrijker worden dan laagste prijs.’’

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct