Lagere snelheid en duidelijker belijning langs kanaal tussen Stroobos en Zuidhorn

Geen vangrail, maar wel een lagere snelheid, duidelijker belijning en nieuwe reflectorpalen. Die moeten voorkomen dat er in de toekomst meer slachtoffers vallen langs het kanaal tussen Stroobos en Zuidhorn.

De voorgestelde maatregelen komen naar voren uit overleg tussen de politie en de gemeenten Grootegast, Zuidhorn en Achtkarspelen.

60 kilometer per uur

De maximumsnelheid gaat terug van 80 naar 60 kilometer per uur. Verder komen er mogelijk trappetjes tegen de damwand, maar hiervoor is groen licht nodig van het ministerie van Infrastructuur.

Aanleiding is een reeks van ongevallen bij het Prinses Margrietkanaal, dat in Groningen het Van Starkenborghkanaal heet. Zo overleed in december een 59-jarige vrouw uit Buitenpost nadat haar auto in het water was beland .

Roep om vangrail

Sindsdien groeide de roep om een vangrail langs het Fries-Groningse kanaal. Die wens strandde afgelopen juni echter in de gemeenteraad van Grootegast. Een meerderheid van de raadsleden vond dat een vangrail zorgt voor schijnveiligheid . Auto’s die tegen de vangrail stuiteren, kunnen bijvoorbeeld een boom of tegenligger raken.

Kosten: 67.000 euro

De maatregelen die nu op tafel liggen, kosten de gemeente Grootegast naar verwachting 67.000 euro. Verreweg de grootste kostenpost daarvan vormt het aanbrengen van nieuwe belijning (60.800 euro).

Voor de buurgemeenten valt dit bedrag lager uit. De weg heeft een totale lengte van zo’n 6 kilometer, waarvan bijna 4 kilometer in Grootegast en 2 kilometer in Zuidhorn.

Achtkarspelen volgt het besluit

Slechts 250 meter ligt in de Achtkarspelen. De gemeente heeft eerder gezegd het besluit van de buurgemeenten te zullen volgen.