Laatste prognose: Maarten Goudzwaard toch niet voor Ja21 naar Den Haag

Maarten Goudzwaard. Foto: Niels Westra

Maarten Goudzwaard uit Leeuwarden lijkt toch niet in de Tweede Kamer te komen.

Goudzwaard staat op plek vier op de kandidatenlijst van Ja21. Uit de prognoses donderdag leek dat lange tijd hoog genoeg te zijn om plaats te nemen in de Tweede Kamer. Met het overgrote deel van de stemmen geteld, lijkt Ja21 uiteindelijk echter op drie zetels uit te komen.

Hij zou nog wel op voorkeursstemmen de Kamer in kunnen komen. Of kunnen doorschuiven als een van kandidaten boven hem zijn zetel opgeeft. Maar zelf heeft Goudzwaard de hoop al opgegeven. ,,Ik tink dat it no wol definityf is. Jammer. Mar de partij hat it mei trije sitten goed dien.”

Goudzwaard is de voormalig fractievoorzitter van de provinciale fractie van Forum voor Democratie. Na ophef in de partij over vermeend racisme binnen de jongerenafdeling keerde hij Baudet en de zijnen de rug toe en volgde de vertrekkers Joost Eerdmans en Annabel Nanninga naar hun nieuwe partij Ja21.

Romke de Jong uit Gorredijk staat voor D66 op plek 24 en zou op basis van de laatste prognose ook het parlement net mis lopen. De sociaalliberalen staan nu op 23 zetels. Bij D66 schuiven echter op zeker een aantal hogergeplaatste kandidaten door naar een ministerpost waardoor De Jong in kan schuiven.

Lees ook [PREMIUM] Een analyse van de verkiezingsuitslag: het weiland is niet langer alleen van het CDA

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Verkiezingen