Laatste miljoenen stromen binnen: financiering nieuwe sluis Kornwerderzand is rond

FOTO ANP

De financiering van een nieuwe sluis met bruggen in de Afsluitdijk bij Kornwerderzand is rond.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat vult het laatste gat van 15 miljoen euro. Ze meldt dat in een brief die dinsdag naar de Tweede Kamer ging.

Ze gaf het geld vrij nadat de regio had aangegeven zelf ook nog eens 15 miljoen neer te leggen. Bovendien staan regionale overheden garant voor eventuele risico’s.

Kosten besparen

Ook is er sprake van een versobering van het plan ter waarde van 15 miljoen euro. Daarvan wordt 7 miljoen ingeboekt door geen vluchtstroken te maken op de bruggen. Door de klus zelf uit te voeren en een gunstige btw-regeling wil de regio 9 miljoen besparen.

Gedeputeerde Klaas Kielstra zegt dat het nieuwe complex er uiterlijk in 2025 moet liggen. De bouw zal twee- tot tweeënhalf jaar vergen, verwacht hij.

De provincie Fryslân neemt de regie over de bouw. Het Provinsjehûs is ook aan zet om de 15 miljoen die de regio nog moet betalen bij elkaar te harken. De rekening komt ten laste van de provincies Fryslân, Overijssel en Flevoland, zegt Kielstra, en mogelijk ook de gemeenten Súdwest-Fryslân, Urk, Zwolle en Meppel.

215 miljoen euro

Van Nieuwenhuizen:,,Ik ben blij dat na jarenlang overleg dit voor Noord-Nederland zo belangrijke project met vereende krachten mogelijk wordt gemaakt: de sluis en de bruggen kunnen eindelijk worden verbreed. Ik kijk ernaar uit zo snel mogelijk met de regionale partners het startschot te geven.”

Met het totale project is in totaal naar schatting 215 miljoen euro gemoeid. Hiervoor worden onder meer de bruggen aangepast en de sluis en vaargeul verbreed.

Kielstra spreekt van ,,fantastysk’’ nieuws. ,,Ik bin hiel grutsk dat dit foar elkoar komt.’’ Hij vindt dat dit grote project in relatief korte tijd - 3,5 jaar - tot politieke besluitvorming heeft geleid.